Ustvarjajte

Uporabite stara ličila za izdelavo novih

Mare Koren
15. 8. 2021, 13.01
Deli članek:

Ali je tudi v vaši kozmetični torbici in kopalnici kar nekaj kozmetičnih izdelkov, ki jim je pretekel rok uporabnosti? Nekatere lahko »reciklirate« in iz njih pripravite nove izdelke povsem sami. Preverite, kako koristni so.

dreamstime
Uporabite stara ličila za izdelavo novih.
Če se v vaši torbici skriva staro razkužilo, ki mu je potekel rok uporabnosti, ga lahko koristite za čiščenje čopičev in drugih pripomočkov za nanos kozmetike.

Večina izdelkov na tem planetu ima omejen rok trajanja, in čeprav se še tako poskušate izogniti ustvarjanju nepotrebnih odpadkov, se nam pogosto zgodi, da moramo tu in tam kaj zavreči. Med izdelke, ki jih ni priporočljivo uporabljati predolgo, spadajo tudi kozmetični izdelki in ličila. Kozmetika s pretečenim rokom lahko na koži namreč izzove resnejše reakcije. Seveda ni nujno, da izdelke, ki niso več primerni za klasično uporabo, preprosto zavržete. Izkoristite lahko nekatere alternativne možnosti.

Senčila za izdelavo lakov za nohte

Pri ličilih, ki se uporabljajo v neposredni okolici oči, je treba biti pri roku uporabe še posebej previden, saj lahko ličilo hitro zanesemo v oko in tvegamo resnejšo infekcijo ali neprijetno alergijsko reakcijo. Mednje spada tudi vnetje očesne veznice. Zato bodite pri datumih in rokih odprtja senčil, maskar in drugih izdelkov še posebej previdni. Če jih ne želite zavreči, lahko iz njih naredite povsem unikatne lake za nohte. Potrebujete le prozoren lak, ki mu dodate zdrobljena senčila in ga dobro premešate. Uporabite enega ali več barvnih odtenkov. Dodajte nekaj bleščic in ustvarite čisto svoj lak za nohte.

Dreamstime
Senčila lahko uporabite tudi za izdelavo novih odtenkov barv za nohte.

Ščetka stare maskare

Kadar stara maskara otrdi oziroma ji preteče rok uporabnosti, nimate z njo več kaj iskati v bližini oči, saj je takšna maskara lahko zelo problematična in še kako primerna, da z njo tvegate kakšno okužbo. A kljub temu lahko še naprej zelo koristno uporabljate ščetko. Ščetko stare maskare dobro očistite. V veliko pomoč vam bo v začetku aceton, proti koncu pa lahko uporabite tudi milnico in na koncu zgolj vodo. Z njo si lahko pomagate pri številnih opravilih. Uporabite jo lahko za nanašanje ricinusovega olja na obrvi in trepalnice, s čimer boste spodbudili rast. Koristna je za česanje obrvi in zalizcev ter razčesavanje trepalnic. Lahko jo uporabite tudi za nežen piling ustnic. Pred vsako uporabo poskrbite le, da bo resnično temeljito razkužena.

dreamstime
Ščetko porabljene maskare koristite za česanje obrvi.

Stara šminka

Tudi pri šminkah obstaja kar nekaj alternativ. Tiste s pretečenim rokom trajanja lahko uporabite za izdelavo rahlo obarvanega balzama. Šminko najprej raztopite v posodici nad paro, s čimer boste uničili bakterije in nečistoče. Dodajte vazelin in premešajte, da se sestavini povežeta.

dreamstime
Stare šminke lahko izkoristite za pripravo balzamov.