Čistite po vsaki uporabi

Kako očistiti plinski in električni žar

Mare Koren
14. 8. 2021, 12.22
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 09.13
Deli članek:

Poletja so polna veselega druženja in vrtnih zabav. Seveda ni prave vrtne zabave, če na njej ne zadiši po žaru. Pikniki so izjemno priljubljena oblika druženja, naj bo to na vrtu, balkonu, terasi, ob počitniški hišici … A po pikniku pride na vrsto tudi manj prijeten del; pospravljanje in pomivanje, med katerim je tudi čiščenje žara.

Dreamstime
Po pikniku pride na vrsto tudi manj prijeten del; pospravljanje in pomivanje, med katerim je tudi čiščenje žara.

Pikniki so smisel poletja! In z zapisanim se zagotovo marsikdo strinja. Ni lepšega kot po napornem tednu ali ob začetku dopusta prižgati žar in na njem speči nekaj dobrot. Številni bodo prikimali, da je meso, pripravljeno na žaru, veliko boljše kot tisto v ponvi ali pečici, res pa je, da je žar po vsaki uporabi treba tudi dobro očistiti.

Dreamstime
Pikniki so veselje poletja.

Kis in rdeča čebula

Ta kombinacija naj bi veljala za zmagovalno. Že med peko si pripravite polovico rdeče čebule. Čiščenja se lotite, ko je žar še topel. Rešetke oziroma ploščo najprej polijte z belim kisom, da se maščoba začne topiti. Nato vzemite polovico rdeče čebule in z njo postrgajte maščobo. Z drgnjenjem nikar ne skoparite, temveč zdrgnite vse koščke na rešetki. Na koncu zmečkajte še nekaj aluminijaste folije, z njo dobro podrgnite površino rešetke ter jo nato sperite. Tako očiščena rešetka bo hitro pripravljena na naslednji piknik.

Za lenuhe

Tisti, ki so po zadnjem pikniku pozabili očistiti žar, bodo to opravilo morali izvesti pred novo peko. Mojstri žara svetujejo, da rešetko ali ploščo položite nad močan plamen, ki bo na rešetke zažgal ostalo maščobo in koščke hrane. Rešetko oziroma ploščo nato previdno snemite z rokavicami in jo ohladite z mrzlo vodo. Dobro jo podrgnite s kovinsko krtačo ter vrnite na ogenj, ko bo pripravljen za peko.

Kako očistiti električni žar

Žar bo potreboval nekaj več nežnosti in previdnosti. Zato vam svetujemo, da ga redno čistite po vsaki uporabi z mešanico kisa in detergenta za ročno pomivanje posode. V kolikor to ne zadostuje, si lahko pomagate tudi s parnim čistilcem. Svetujemo vam, da žar najprej dobro očistite z omenjeno mešanico, nato pa s pomočjo parnega čistilca odstranite še trdovratno umazanijo, ki je ostala po čiščenju.

dreamstime
Električni žar lahko očistite s parnim čistilcem.

Kombinacija kisa in sode bikarbone

Občasno je žar dobro tudi razstaviti in ga temeljito očistiti. Pri čiščenju lahko uporabite kombinacijo kisa in sode bikarbone. Dve skodelici alkoholnega kisa zmešajte s sodo bikarbono v veliki vrečki za smeti. Rešetko in druge kosa žara položite v vrečko z raztopino in pustite čez noč. Naslednji dan kose žara vzemite iz vrečke, podrgnite po trdovratnih madežih z žično krtačo in sperite z vodo.

Plinski žar

Pri plinskih žarih je pod gorilniki poseben pladenj, v katerega se stekajo odvečni sokovi in maščobe. Slednjega je treba odstraniti in oprati po vsaki uporabi, sicer se lahko mast v njem vname. 

dreamstime
Plinski žar nujno očistimo po vsaki uporabi