Zahodni diplomati bežijo

Afganistanski predsednik zapustil državo, talibani vstopili v Kabul in zasedli predsedniško palačo

G.G.
15. 8. 2021, 10.18
Posodobljeno: 15. 8. 2021, 21.05
Deli članek:

Konservativno gibanje talibanov je v slabih desetih dneh praktično brez odpora vladne vojske zavzelo Afganistan. Pogajanja o obliki nove vladavine potekajo.

Reuters
Ameriški helikopterji odvažajo diplomatsko osebje proti letališču.

Približno ob 10. uri po našem času so se začele širiti vesti, da so talibanski borci iz vseh strani začeli vstopati v Kabul. Toda predstavniki talibanskih oblasti v Dohi v Katarju so svojim borcem izdali navodilo, naj »ostanejo pred vrati Kabula in naj ne vstopajo. Dokler ni tranzicija dokončana, je afganistanska vlada odgovorna za varnost v Kabulu.« Ob 11. uri je talibanski predstavnik za stike z javnostmi Suhail Shaheen ponovil, da so njihovi vojaki še pozicionirani pred mestom in da ne bodo vstopili, dokler se ne dogovorijo o prevzemu oblasti. Pogajanja že potekajo. Afganistanski notranji minister Abdul Satar Mirzakval je zatrdil, da je varnost Kabula zagotovljena. Ljudem se ni treba bati, mesto je varno, napada nanj ne bo, dogovor je, da bo prenos oblasti miren: »Prebivalcem Afganistana, zlasti Kabula, zagotavljamo, da so njihova življenja in lastnina varni - nikomur se ne bomo maščevali.«

Afganistanski predsednik Ashraf Ghani je medtem zapustil državo in se zatekel v Tadžikistan. Talibanske enote so vstopile v prestolnico. Po navedbah talibanov je njihova glavna naloga zagotoviti varnost prebivalcev in preprečiti plenjenje, saj so vladne policijske enote zapustile svoje položaje. 

Talibani naj bi medtem po lastnih navedbah že zasedli predsedniško palačo v Kabulu.

Reuters
Torkham, mejni prehod s Pakistanom, je v rokah talibanov, kot vsi mejni prehodi.

Talibani vsem civilistom in tujcem, ki želijo zapustiti Kabul, zagotavljajo, da bodo to tudi varno omogočili. V sporočilu še navajajo, da nočejo, da bi v času, ko prevzemajo oblast, prišlo do izgub življenj nedolžnih afganistanskih civilistov. Še več, v njihovem načrtu naj ne bi bilo revanšizma, varni bodo tudi vojaki in vladni uslužbenci. 

Suhail Shaheen je za BBC povedal, da se ženskam ni potrebno bati nove oblasti. "Varovali bomo njihovo čast, jim omogočili delo in izobrazbo. Še naprej bodo lahko delale kot doslej, " zagotavlja tiskovni predstavnik talibanov, ki poudarja, da je podoba talibanskega gibanja in miselnosti na zahodu predstavljena v popačeni obliki. "Vse vladne uradnike pozivamo, naj sodelujejo z nami. Želimo odpreti novo poglavje miru in strpnosti," se glasijo njegove lepe besede. Koliko bodo udejanjene, bomo videli že v prihodnjih tednih.

ZDA in Velika Britanija medtem iz Kabula odvažajo svoje diplomate in drugo osebje, kar je vzbudilo primerjav zapuščanjem Vietnama pred 45 leti. Včeraj so poročali tudi o zažiganju dokumentacije na ameriškem veleposlaništvi v Kabulu. Veliko težje so razmere za civilno prebivalstvo. Ker vse kopenske mejne prehode nadzorujejo talibani, je edina pot iz države z letom s kabulskega letališča, toda leti so že zapolnjeni do zadnjega sedeža.

Ruske oblasti so medtem sporočile, da ne nameravajo evakuirati svojega osebja iz veleposlaništva v Kabulu.