Nepogrešljiva tudi na vrtu

Sodo bikarbono lahko uporabite tudi na vrtu

Mare Koren
15. 8. 2021, 11.12
Posodobljeno: 15. 8. 2021, 14.14
Deli članek:

Soda bikarbona je uporabna povsod doma. Najpogosteje jo uporabljamo pri pripravi biskvitov, saj so z njeno pomočjo puhasti in krhki. Nepogrešljiva je pri čiščenju, nikar pa ne pozabite nanjo na vrtu.

Youtube
Soda bikarbona je nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu.

Kakorkoli obrnemo, je soda bikarbona nepogrešljiv in zelo cenjen pripomoček v gospodinjstvu. Odlikuje jo predvsem njena vsestranskost. Poskrbi za puhaste kolače in biskvite, omili kislino paradižnikovih jedi, učinkovito očisti pečico in zažgane ponve, prav tako je nepogrešljiva na vrtu. Z razlogom torej pravijo, da se ta bel prah mora skrivati v vsakem domu.

Uporabite jo namesto pesticidov

Soda bikarbona naj bi bila celo bolj uspešna pri zatiranju škodljivcev kot nekateri umetni pesticidi. Vsekakor pa lahko iz nje pripravite organsko pršilo in preverite njeno učinkovitost. Uspešno naj bi zatirala žuželke, uši in muhe, ki škodijo razvoju vrtnin in rastlin. Kot univerzalna kombinacija se priporoča čajna žlička sode bikarbone, dve žlici olivnega olja in skodelica (250 ml) vode. Mešanico dobro premešajte, da se soda raztopi, nato pa mešanico zlijte v razpršilko in popršite po vrtninah in rastlinah. Če se borite z glivičnimi boleznimi na rastlinah in vrtninah, jih popršite s pripravljeno mešanico vsak drugi dan, dokler si rastlina ne opomore. Omenjeno mešanico lahko uporabite tudi na vrtnicah, trti in grozdju.

Zeleni raj
Uspešno bo pregnala tudi česnovo muho.

Zoper žuželke

Če se borite z napadom žuželk in pajkov na vrtninah, lahko pripravite mešanico iz olivnega olja, sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila. Za pripravo potrebujete eno žlico olivnega olja, eno žlico sode bikarbone in deset kapljic tekočega mila, vse skupaj razredčite s 3,5 litri vode. Z mešanico škropite enkrat na tri dni, dokler se napadi žuželk ne končajo. Če vaše vrtnine in vrt napadajo mravlje, naredite kombinacijo sode bikarbone in sladkorja v prahu. Pomešajte obe sestavini in ju potresite po poteh, kjer se sprehajajo mravlje.  

Preverite pH zemlje

Kot že veste, nekatere rastline izključno bolj uspevajo v kisli, druge pa v alkalni zemlji. Zato je dobro, da poznate pH prsti vašega vrta. Ta se seveda lahko od konca do konca nekoliko razlikuje, zato teste izvedite na več mestih. Zemljo lahko testirate tako, da majhne delčke naberete v kozarce, nato pa prelijete s kisom ali sodo bikarbono. Če se bo zemlja, ki ste jo prelili s kisom, začela peniti, pomeni, da je alkalna, njena vrednost je tako nad sedem. Če reakcije ni, je zemlja kisla. Podoben test nato naredite s sodo bikarbono. Če tudi tam ne reagira, pomeni, da ima prst nevtralni pH.

Klub Gaia
Nepogrešljiva je pri zatiranju listnih uši.