Nove najdbe

Odkritje, staro prek 600 let

Antun Katalenić
13. 8. 2021, 07.28
Posodobljeno: 13. 8. 2021, 07.29
Deli članek:

Arheološka ekipa je ob prenovi novomeške Rozmanove ulice na območju nekdanjih mestnih Gorenjih ali Ljubljanskih vrat naletela na temelje srednjeveškega mestnega obzidja.

STA
Območje je bilo v preteklih stoletjih velikokrat prekopano.

Namestnik vodje izkopavanj Črtomir Lorber je za STA povedal, da so ob vznožju rekonstruiranega spodnjega dela stolpa nekdanjih novomeških mestnih vrat odkrili ostanke obrambnega jarka in zidane strukture, za katero predvidevajo, da so ostanki srednjeveškega obzidja.

STA
Namestnik vodje izkopavanj Črtomir Lorber.

Najdba potrjuje domneve starejših zgodovinarjev in arheologov. Gre pa za prvo dejansko potrditev poteka mestnega obzidja na tem mestu in omenjenih srednjeveških mestnih vrat. Območje je bilo v preteklih stoletjih velikokrat prekopano, za ostanke mestnega zidovja pa predvidevajo, da so jih zgradili kmalu po letu 1365 oziroma po ustanovitvi srednjeveškega Novega mesta, je še povedal Lorber.

STA
Za ostanke mestnega zidovja pa predvidevajo, da so jih zgradili kmalu po letu 1365.

Novomeško mestno obzidje je svoj pomen začelo izgubljati kmalu po ustanovitvi sosednjega hrvaškega mesta Karlovec konec 16. stoletja, ki je po reorganizaciji habsburške obrambe na tem območju prevzelo vlogo prvega branika pred Turki. Kot celota je obstalo do konca 18. stoletja, ko je cesar Jožef II. ukazal mestna obzidja odstraniti oziroma prodati, kamen iz obzidja pa so meščani uporabljali pri zidavi mestnih hiš.

STA
Ob koncu 18. stoletja je cesar Jožef II. ukazal odstranitev mestna obzidja.

Obzidje je bilo preprosto. Vzdolž zidu je bilo, kakor so poleg nekaterih starih upodobitev pokazale tudi raziskave, zgrajenih več obrambnih stolpov. Od teh so se vidno ohranili štirje.