V bližini češkega kraja Jickovice je 21. junija letos strmoglavilo letalo akrobatske skupine The Flying Bulls. Pilot nesreče ni preživel, z njim pa je bil na krovu še slovenski fotograf Miro Majcen, ki je hudo opečen končal v praški univerzitetni bolnišnici Kralovske Vinohrady.

Te dni se je Majcen prvič po nesreči oglasil na družbenem omrežju Facebook. »Dragi moji, počasi se sestavljam, pot je še dolga. Hvala vsem za vso podporo, dobre želje in energijo,« je zapisal najprej. Potem se je še enkrat oglasil in ponovno zahvalil za podporo in pozitivno energijo. »Opekline se celijo, jaz pa na polno v rehabilitaciji,« je poudaril in zapis zaključil s ključnikom »fajtam«.

Letalu je odpovedal motor

Dvosedežno letalo Trojan T-28B je bilo sicer tisto nedeljo skupaj s tremi na poti z letalskega mitinga na Poljskem v domač Hangar-7 na salzburškem letališču W. A. Mozart. Gre za eno prvih letal iz svetovno znane flote oldtajmerjev akrobatske skupine The Flying Bulls, izdelano leta 1954 za potrebe ameriške vojske. Po navedbah strokovnjaka s področja letalstva Pavla Krejčija z Akademije znanosti Češke republike, naj bi tehnične težave med letom privedle do odpovedi motorja. Pilot naj bi težavo javil, nato pa poskušal zasilno pristati. »Na žalost zasilni pristanek ni uspel, letalo je strmoglavilo,« je pojasnil Krejči.

Prepričal Jaggerja in Stonese

Majcen je sicer navdušen pilot in je sodeloval s skupino The Flying Bulls. Je pa tudi eden najuspešnejših in prepoznavnih koncertnih fotografov pri nas. Leta 2017 je njegovo delo opazil Mick Jagger in ga prepričal, da je postal uradni fotograf legendarne skupine The Rolling Stones na evropski turneji.