Poleg Garnbretove sta bila zlata še kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa kolesar Tadej Pogačar. Slovenija se tako uvršča na sedmo mesto po uspešnosti glede na število prebivalcev med 93 državami, ki so osvojile vsaj eno kolajno.

Včeraj ponoči je na brniškem letališču pristalo letalo, na katerem je sedela zlata olimpija Janja Garnbret, ki je Sloveniji prigarala tretjo zlato medaljo na letošnjih olimpijskih igrah. 22-letna plezalka s Koroške je na drugi strani sveta pometla s konkurenco in druge plezalke pustila daleč za seboj. Kot najboljša športna plezalka zadnjih let se je v Tokio sicer odpravila kot glavna favoritka, pod pritiskom ni klonila, svoje delo pa je opravila brezhibno. V Slovenijo se je vrnila ozaljšana z zasluženo zlato medaljo, s katero je samo potrdila, da je v plezalskem svetu trenutno brez konkurence.

Plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je tako upravičila status najbolj vsestranske športne plezalke na svetu in je šestim naslovom svetovne prvakinje dodala še najbolj iskano kolajno od vseh.

Najprej počitek

V Slovenijo se je po poročanju STA vrnila skupaj s trenerjem Romanom Krajnikom, na letališču pa so jo pozdravili in ji čestitali olimpionik Miro Cerar, njeni domači in skupina najbolj zvestih navijačev iz Šmartna. Garnbretova za zdaj še nima načrtov za naprej. Sledil bo krajši premor, dopust, o prihodnosti pa se bo odločila, ko bo spočila glavo in telo, je dejala.

Sta pa s trenerjem razkrila, da se bosta oktobra odpravila v Indonezijo, kjer se bo nosilka zlate olimpijske kolajne pomerila na tekmi svetovnega pokala v hitrostnem plezanju, ki bo kot zadnja na tekmovalnem koledarju v Džakarti, še poroča STA. Skoraj zanesljivo bo nastopila tudi na domači tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki bo 3. in 4. septembra v Kranju.

janja-garnbret
Bobo
Sprejem Janje Garnbret na brniškem letališču.

Športni zanesenjaki bodo lahko slovenske junake z olimpijskih iger v Tokiu, ki so bili toplega sprejema deležni že od prihodu domov, danes zvečer pozdravili na sprejemu na ljubljanskem Kongresnem trgu.