Obup

V pretepih zaradi pomanjkanja goriv v Libanonu trije mrtvi

B.K.
9. 8. 2021, 19.54
Posodobljeno: 9. 8. 2021, 20.04
Deli članek:

Živčnost v dolgih kolonah pred bencinskimi servisi se je sprevrgla v nasilje.

Profimedia
Naftna kriza v Libanonu.

V Libanonu so v dveh ločenih pretepih umrli trije ljudje, poročajo libanonski in tuji mediji. Do pretepov je prišlo zaradi kroničnega pomanjkanja goriva na trgu.

V enem izmed pretepov je nekdo potegnil strelno orožje in začel streljati, potem ko se je množica sprla zaradi prodaje goriva na bencinski črpalki. Po prvem strelu so sledili še streli iz drugih pištol, nekdo pa je celo vrgel ročno bombo. Dve osebi sta pri tem izgubili življenji. Poseči je morala vojska, ki je kasneje tudi zastražila bolnišnico, kamor so prepeljali ranjene. Storilec naj bi se medtem že predal policiji.

Profimedia
Naftna kriza v Libanonu.

Do drugega spora je prišlo prav tako na bencinski črpalki, kjer pa je pretep bil manjši, a je na koncu znova nekdo potegnil pištolo in streljal. Ustrelil je moškega, ki je kasneje zaradi ran umrl v bolnišnici. Tudi tukaj se je storilec že predal.

V Libanonu kriza z gorivi traja že več mesecev. Pred bencinskimi črpalkami se vijejo dolge kolone, v mnogih domovih redno ni elektrike. Razlogov za pomanjkanje je več, od izgub zaradi tihotapstva do obubožane države, ki ne more redno plačevati dobav nujnega goriva, iz katerega preko zasebnikov proizvajajo tudi električno energijo.

Profimedia
Naftna kriza v Libanonu.

Libanon prav tako pesti splošnejša gospodarska kriza. Libanonski funt, ki se uradno menjuje po določeni ceni 1.500 za en ameriški dolar, na črnem trgu izgublja vrednost. Po poročanju tujih medijev naj bi tam za en dolar bilo potrebno odšteti približno 20.000 libanonskih funtov.

Cena bencina je v zadnjem letu poskočila za 220 odstotkov, kar je še bolj razširilo sivo ekonomijo, na trge pa vneslo paniko.