Tvegano delo

Koronski dodatki: Najbolj tvegano delo je opravljala računovodkinja

Luka Tetičkovič
9. 8. 2021, 18.01
Deli članek:

Med prvim valom epidemije koronavirusa so mnogi direktorji javnih zavodov, ki so imeli pristojnost razdeljevati koronske dodatke, to izkoristili, da so si praktično podvojili plačo. Ljudje, ki so dejansko delali z okuženimi, so medtem prejemali polovične dodatke za nepopolno število ur.

Jure Zauneker
Pojem tveganega dela so si nekateri direktorji razlagali po svoje.
Kako so se dodatki razdeljevali pri vas?
Ste tudi sami prejeli mizerni koronski dodatek, ko ste neposredno delali s pacienti, direktor pa si je neupravičeno podvojil plačo, ko vas je usmerjal prek telefona? Pišite na luka.tetickovic@svet24.si ali poštni naslov uredništva. Zadevo lahko preverimo, ne da bi vas pri tem poimensko izpostavili.

Zakonodajalci so zato v petem protikoronskem paketu jasno zapisali, da je tako imenovani koronski dodatek namenjen »za neposredno delo s pacienti oziroma uporabniki, obolelimi za covidom-19«, in člen določili z dolgim seznamom upravičenih delovišč.

Od Varstveno delovnega centra Kranj smo prek zakona o dostopu do informacij javnega značaja zahtevali sklep o razdelitvi koronskega dodatka. Direktorica Mirjana Česen nam je posredovala seznam dodatkov za junij, v katerem je epidemija veljala do sredine meseca, kar pomeni, da so dodatki polovični glede na prejšnje mesece. Iz sklepa je razvidno, da je sama prejemala 132 evrov dodatka.

V VDC Kranj je med bolj tveganimi deli v mesecu juniju opravljala računovodkinja, ki je prejela dodatek v višini 447 evrov. Malenkost več od računovodkinje sta prejela le dva posamezna skupinska habilitatorja, ki v VDC-jih z uporabniki izvajajo specializirane individualne in skupinske programe. Večina ostalih skupinskih habilitatorjev je prejela dodatek v višini med 200 in 350 evri. Medicinske sestre so prejemale dodatek med 80 in 280 evri, čistilke in gospodinje oskrbovalke pa med 90 in 180 evri.

Vendar je Česnova dodatek prejemala tudi v preteklih mesecih. Teh sklepov nam (še) ni posredovala. V intervjuju z njo smo izvedeli, da šteje za javno uslužbenko, torej je do dodatka upravičena. »Sem tudi strokovna vodja, veliko časa sem bila tukaj. Štiriindvajset ur dosegljiva, ob pol enih ponoči dosegljiva na telefonu,« nam je pojasnila.

Enkrat je morala uporabnike umirjati s travnika

Ko smo jo soočili s tem, da je fond sredstev, namenjenih za dodatek, omejen, torej v primeru, da si dobro plačani direktorji dodelijo dodatek v polni višini, ostane manj denarja za ljudi, ki s potencialno okuženimi neposredno delajo, je pojasnila, da je bila tudi sama ogrožena.

Kot primer je navedla situacijo iz prvega vala epidemije, ko so morali na hitro vzpostaviti območje karantene. Po sedmih dneh na hitro organizirane karantenske cone so se uporabniki začeli vznemirjati. »Poklicali so me, priletela sem od doma in jih s ceste in travnika umirjala, ko so leteli jogiji po zraku,« je dejala.

lt
Mirjana Česen, direktorica VDC Kranj, sicer zaseda visoko mesto tudi v dveh strokovnih združenjih.

Drugič se je sestala z ostalimi direktorji

Drug primer, ko je bila ogrožena, so bili koordinacijski sestanki z direktorji ostalih javnih zavodov. »Morali smo hoditi po terenu, kjer je bila nevarnost okužb. Tudi na sklicu koordinacijske skupine smo se dvakrat dobili. Ne glede na priporočila in distanco nihče ni vedel, kdo je okužen. To so bile tvegane situacije,« je pojasnila.

Ob našem vprašanju, kako si je določila dodatek, je Česnova pojasnila, da ga je prejemala za polovico delovnih ur v stotih odstotkih.