Cepi se ali si plačuj testiranje

Podjetja strošek testiranja valijo na zaposlene

L.T.
6. 8. 2021, 19.30
Deli članek:

Hitri antigenski testi (HAT) bodo brezplačni še do 23. avgusta. Po tem datumu bodo financirani samo še testi za poklicne skupine, ki bodo opredeljene kot nujne.

Bobo
HAT-testi bodo brezplačni do 23. avgusta.

Osebni arhiv
Obvestilo zaposlenim v eni od ljubljanskih restavracij.

V eni od znanih ljubljanskih gostiln so zaposleni prejeli obvestilo, da bo 23. avgusta začelo veljati testiranje necepljenih zaposlenih v gostinstvu, kar pomeni, da se bo vsak necepljen moral testirati vsaj trinajstkrat na mesec.

Na zaposlenega to pride 130 evrov na mesec, ocenjuje gostilničar, ki ob tem razkriva, da je v njegovem obratu cepljenih 32 oseb, 31 oseb pa je necepljenih. Prosi jih, naj se cepijo ali si poiščejo alternativo za teste, »kjer se bodo testirali na svoje stroške«.

»Upam, da razumete situacijo, saj ta strošek do konca leta predstavlja 16 tisoč evrov oziroma na letni osnovi skoraj 50 tisoč evrov. Korone ni konec, z njo bomo morali delati še naprej,« je še zapisano v nujnem obvestilu zaposlenim, ki smo ga prejeli v nabiralnik.

HAT-testi ne bodo več brezplačni

Ministrstvo za zdravje nam je potrdilo, da se tega dne spremeni način financiranja HAT. »Še vedno bo zagotovljeno financiranje testov za tiste poklicne skupine, ki bodo opredeljene kot skupine z večjim tveganjem. Poleg tega ostaja brezplačno testiranje na voljo za vse, ki imajo kakršnekoli bolezenske simptome ali znake, ki bi lahko kazali na okužbo s SARS-CoV-2,« so dejali v odgovor, »ne bo pa več brezplačnega testiranja za pridobitev potrdila za prehod meje in vstop na prireditve in dogodke, za katere je predviden sistem PCT«.

Samotestiranje ni predvidena možnost

Samoplačniški testi HAT v zdravstvenih ustanovah trenutno stanejo vse do 20 evrov. Na MZ smo se obrnili tudi z vprašanjem, ali bodo sprejemljivi testi, ki bi jih posamezniki kupili na trgu in se samotestirali. HAT-test, licenciran za Evropsko unijo, na svetovnem spletu stane okoli dva evra. MZ nam glede tega ni odgovorilo.