Svet

Talibani osvojili prestolnico pokrajine Nimroz

B.K./STA
6. 8. 2021, 18.21
Posodobljeno: 6. 8. 2021, 18.24
Deli članek:

Po začetku umika ameriških in Nato sil, Talibani dobivajo premoč v državi.

Profimedia
Afganistanske vladne sile so se iz mesta umaknile, ko je bilo jasno, da jih bodo sicer napadli Talibani.

Talibani v Afganistanu so sredi hitrega napredovanja v spopadih z vladnimi silami danes prvič od začetka umika tujih sil zasedli eno od prestolnic tamkajšnjih pokrajin - v njihove roke je po poročanju tujih tiskovnih agencij, padlo mesto Zarandž v pokrajini Nimroz.

Mesto na jugozahodu države so talibani osvojili ob šibkem uporu varnostnih sil, katerih pripadniki so v zadnjih dneh v velikem številu zapustili svoje položaje in nadzorne točke.

Gre za prvo prestolnico katere od pokrajin, ki so jo zavzeli talibani, odkar so se iz države začele umikati tuje sile. Nazadnje je bil za krajši čas v njihovih rokah leta 2016 Kunduz, glavno mesto istoimenske pokrajine na severu države.

Zarandž je relativno odmaknjeno mesto z nekaj več kot 63.000 prebivalci. A zaradi svoje lokacije blizu meje z Iranom je pomembno trgovsko središče.

Talibani so si vztrajno prizadevali zavzeti mesto, potem ko so že osvojili okrožja na območju. Ko je v sredo še eno izmed njih padlo v roke talibanov, so v pričakovanju njihovega prihoda varnostne sile začele odhajati iz mesta.

Talibani po zavzetju obsežnih pretežno podeželskih območij v zadnjih tednih trenutno oblegajo še več drugih prestolnic pokrajin. Na jugu naj bi kmalu zavzeli Laškar Gah, pod vse večjim pritiskom je tudi Herat na zahodu.

Od začetka umika ameriških in Natovih enot v začetku maja so talibani sprožili številne ofenzive in zavzeli najmanj 160 od nekaj manj kot 400 okrožij v državi. ZDA naj bi svoje sile iz Afganistana skoraj v celoti umaknile do konca avgusta.