Prvi odziv

VIDEO: Kdo je najboljši na svetu? "Jaz," je odgovorila zlata Korošica

S.R.
6. 8. 2021, 15.26
Posodobljeno: 6. 8. 2021, 16.15
Deli članek:

Danes je bila brez konkurence, domov se vrača z zlato medaljo.

Reuters
Janja Garnbret

"Na znam povedati, kako se mi je pritisk odvalil s srca, težko je bilo biti zbran za vse tri runde," je vtise takoj po današnjem finalu v športnem plezanju strnila 22-letna Korošica Janja Garnbret, ki je postala prva olimpijska zmagovalka v tej disciplini. Nasprotnice je po odlično opravljenih vseh treh preizkušnjah, vključno s hitrostnim plezanjem, ki ni ravno njena disciplina, pustila daleč za sabo in jim prepustila le še boj za srebno in bronasto medaljo.

Pojasnila je, da se ji je danes res posrečilo tudi v "hitrosti, zbrana sem bila v balvanih, zdaj sem pa samo rekla, da samo še plezam in naredim, kar je najboljše." Sledilo čakanje na zmagovalnem kavču, a je nasprotnice niso uspele več ujeti. Priznala je, da je bilo danes ključno v hitrostnem plezanju, ko ji je v boju z Američanko zdrsnilo, a se je pobrala in jo vseeno premagala. Garnbretova je našla tudi pohvalne besede za postavljalce: "Balvani so bili super, da se je res pokazalo, kdo je najbolj fizično pripravljen, smer pa tudi. Tako da sem s postavljalci ful zadovoljna, kar so pokazali in naredili, tako da kapo dol." Na končno vprašanje, kdo je najboljši na svetu, je zlata Korošica jedrnato odgovorila: "Jaz." Kot je razvidno s posnetkov, se je v njenem domačem Slovenj Gradcu že začelo slavje.

Janja Garnbret je olimpijsko leto 2021 tako kronala z zmago na najpomembnejši tekmi. Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja. Prav olimpijska kolajna je bila edina, ki ji je manjkala v bogati zbirki odličij pred svojim 23 rojstnim dnevom.

Pripravam na olimpijske igre je posvetila zadnji dve leti. Dolg koronski premor je izkoristila za dvig forme. Za napredek v hitrosti. To se ji je obrestovalo v svetovnem pokalu. Prvič se je prebila v izločilne boje, kot prva Slovenka je 15 metrsko steno s fiksnimi oprimki premagala v manj kot osmih sekundah (7,91). V Tokiu je danes ta mejnik še izboljšala na 7,81 sekunde.

Garnbretova je bila že od najbolj ranega otroštva zapisana plezanju. Izzivanje zemljine težnosti, vertikala, je za Korošico najbolj naravno gibanje. Ker je plezala doma po pohištvu, je bilo logično, da sta starša morala vpisati Janjo v športno-plezalni klub. Primerno okolje za to je našla v Velenju.

Garnbretova je že takoj pokazala svoj talent. Hitro so sledila tekmovanja, na katerih je premagovala starejše tekmovalke. Na mednarodnih tekmah je začela nastopati leta 2013, najprej v konkurenci mladink, v katerih je nizala uspeh za uspehom.

S prehodom med članice je zgolj razprla krila ter hitro začela dohajati veteranke. Prve stopničke v svetovnem pokalu je osvojila že na prvi tekmi, 12. julija 2015 v Chamonixu, ko je zaostala zgolj za Mino Markovič. Ta tekma je takrat štela tudi za evropsko prvenstvo. Svoje prvo srebro na velikih tekmovanjih je osvojila pri rosnih 16 letih.

Na prvo zmago v svetovnem pokalu ni bilo treba predolgo čakati. Že čez 12 mesecev je konkurenco premagala v težavnosti, prav tako v Chamonixu, pri 17 letih.

Reuters
Janja Garnbret je kot edina rešila tudi drugi balvan.

Vsega skupaj je v svetovnem pokalu v športnem plezanju nanizala 47 stopničk, od tega 30 zmag, 13 balvanskih, 17 v težavnosti. Izjemne sezone so jo vodile k osvojitvi štirih naslovov skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk v letih 2016, 2017, 2018, 2019.

Pred dvema letoma je osvojila tudi naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih, svojega prvega, ima pa tudi tri naslove zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti z letnicami 2016, 2017 in 2018.

S svetovnih prvenstev je prinesla sedem kolajn, od tega kar šest zlatih. Že na svojem prvem leta 2016 v Parizu je osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnosti. Leta 2018 v Innsbrucku je bila zlata v balvanih in kombinaciji ter srebrna v težavnosti.

V Hachiojiju na Japonskem pred dvema letoma se je vpisala v zgodovino z enkratnim in neponovljivim mejnikom, ko je prva na enem svetovnem prvenstvu osvojila tri naslove prvakinje, podvig, ki ji je uspel v balvanih, težavnosti in kombinaciji, s čimer si je neposredno zagotovila olimpijsko kvoto.

Reuters
Janja Garnbret po zgodovinskem uspehu.

Njen prvi trener je bil zdajšnji selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, glavni motor kluba iz Velenja, zlato olimpijsko zgodbo pa ji je pomagal spisati nekdanji trener Maje Vidmar in Mine Markovič Roman Krajnik, s katerim je začela sodelovati konec leta 2019.

Drobna po višini, visoka je 164 cm, a velika po uspehih se je rodila 12. marca 1999, le 13 dni je mlajša od slovenskega košarkarskega superzvezdnika Luke Dončića. Je profesionalna športnica, zaposlena v športni enoti Slovenske vojske.

Velja omeniti zanimivost. Za vzornico si ni izbrala športne plezalke, ampak ameriško telovadko Simone Biles. Rada ima sladoled in naravni pomarančni sok, posluša tehno in house.

Po olimpijskih igrah jo čaka domača tekma 3. in 4. septembra v Kranju, nato pa od 16. do 21. septembra svetovno prvenstvo v Moskvi v hitrostih, balvanih in težavnosti.