Razred zase

FOTO: Janja Garnbret na vrhu sveta, v Slovenijo se vrača z zlato medaljo!

S.R.
6. 8. 2021, 10.24
Posodobljeno: 6. 8. 2021, 15.25
Deli članek:

Slovenska plezalska šampionka Janja Garnbret je na olimpijskih igrah v Tokiu tudi danes pometla s konkurenco in v osvojila zlato medaljo.

Reuters
Janja Garnbret po zgodovinskem uspehu.

22-letna Janja Garnbret, ki jo je britanski CNN označil za »svetovni fenomen športnega plezanja,« je pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu veljala za glavno slovensko kandidatko za najžlahtnejša odličja. Ker je športno plezanje v Tokiu premierno olimpijska disciplina, je imela mlada Korošica priložnost, da postane živa legenda. Šestkratna svetovna prvakinja in medijsko okronana nesporna kraljica športnega plezanja je danes postala tudi olimpijska prvakinja. 

V finale so se poleg Garnbretove uvrstile še 17-letna južnokorejka Chae-hyun Seo, Japonki Miho Nonaka in Akijo Noguchi, Američanka Brooke Raboutou, Avstrijka Jessica Pilz ter specialistki za hitrost Poljakinja Aleksandra Miroslaw, ki je danes v hitrostnem plezanju dosegla nov svetovni rekord, in Anouck Jaubert iz Francije.

Profimedia
Janja Garnbret je danes dosegla nov državni rekord v hitrostnem plezanju.

Za začetek hitrost

Boj za odličja poteka podobno kot kvalifikacije, le da v finalu nastopa zgolj najboljših osem plezalk. Začelo se je s hitrostnim plezanjem, ki za razliko od kvalifikacij poteka na izpadanje. Garnbretovi v četrtfinalu hitrostne preizkušnje, ki ni njena disciplina, ni uspelo prehiteti francoske plezalke Anouck Jaubert. To sicer še ne pomeni prav veliko, saj je Jaubertova specialistka za to disciplino, Korošica pa bo končno zlato naskakovala predvsem v naslednjih dveh disciplinah. V naslednjem dvoboju je kljub manjši napaki premagala Brooke Raboutou, nato pa z novim državnim rekordom v hitrostnim plezanjem (7,81 sekunde) v boju za peto mesto v tej disciplini premagala Jessico Pilz. Obeti za vrhunec plezalskega dne so odlični.

Reuters
S prvim balvanom je uspešno upravila le Garnbretova.

Na balvanih daleč najbolja

Hitrostni preizkušnji sledijo balvani, ki so se že začeli in s katerimi je Korošica v sredo opravila kot za šalo. Prvi balvanski problem se je izkazal za izredno zahtevnega, do nastopa Garnbretove pa ga ni uspelo rešiti nobeni plezalki. Tudi Korošica je zanj potrebovala nekaj poskusov, a ga je na koncu le osvojila. Tudi drugi balvan je bil za druge plezalke nerešljiva uganka, ne pa tudi za Garnbretovo, ki ga je rešila kar v prvem poskusu. Kot v kvalifikacijah je Garnbretova na balvanih danes povsem razred zase. Sledil je še tretji, zadnji balvan, ki ga 22-letnici sicer ni uspelo rešiti, a to ni uspelo tudi nobeni drugi plezalki. Že pred tem pa je bilo jasno, da bo Korošica to disciplino osvojila in s tem pred zadnjo preizkušnjo v težavnostnem plezanju, ki se je začelo ob 14.10 uri, prevzela skupno vodstvo v boju za odličja.

Garnbretova je kot peta že nastopila tudi v zadnji disciplini, kjer je priplezala do 36 oprimka, dlje kot njene predhodnice. O zlati medalji je odločala Japonka Miho Nonaka, ki je bila še edina, ki bi jo lahko v skupnem seštevku prehitela, a ji to ni uspelo. Garnbretova se tako v Slovenijo vrača z zasluženo zlato medaljo! Srebro je osvojila Miho Nonaka, bronaste kolajne pa se je razveselila druga Japonka Akijo Noguči. 

Reuters
V objemu z Japonkama, ki sta osvojili drug in tretje mesto.

Reuters
Janja Garnbret

Reuters
Janja Garnbret