Požar v Osredku pri Krmelju

Robi je iz gorečega hleva reševal kozice in psičke

Pavel Perc, Dolenjski list
6. 8. 2021, 05.51
Deli članek:

»Ravno sem varil koso na traktorju, ko je močno počilo, kot bi nekdo ustrelil s karabinom tik nad mojo glavo. Tone je zavpil: 'Gori!' Robi je takoj poklical na pomoč gasilce, jaz pa sem umaknil traktorja. Kar sem v 40 letih zgradil, je šlo v nič,« pripoveduje 55-letni kmet Valentin Jan z Osredka pri Krmelju 2, kaj se je zgodilo na njihovi domačiji 17. julija popoldne.

Pavel Perc
Valentin in Robi Jan ter Anton Trebežnik
KAKO LAHKO POMAGATE Zbiranje prostovoljnih prispevkov za pomoč družini Jan po požaru (za popravilo hiše in hleva ter za zagotovitev osnovnih življenjskih pogojev) organizira Območno združenje Rdečega križa Sevnica, Glavni trg 44, 8290 Sevnica, na TRR: SI56 0237 9001 7732 206 pri NLB. Prosijo, da obvezno navedete namen nakazila. POŽAR JAN in sklic: 00 16072021. 

In kako je doživel katastrofo 21-letni sin Robi? »Ravno sem bil v hiši, ko se je zabliskalo in močno počilo. Tekel sem na hlev in videl, da gori dvometrski pas mrve. Ob 17.41 sem začel klicati gasilce na 113 in sem bil tako šokiran, da kar nekaj časa nisem uspel povedati, kje točno in kaj gori, medtem ko sem hitel odvezovat kozici, tretje mi ni več uspelo … Pomislil sem, kaj naj še rešim, in sem se spomnil na mlade psičke, zato sem tekel v goreč hlev ponje in sem jih rešil. Psička pa jih je tudi hotela rešiti, toda njeno cviljenje je priklicalo dva psička izmed štirih, ki sem jih rešil in ki sta končala z mamico v ognju. Zgoreli so tudi zajčki …« Šele zatem je Robi skočil v hišo še po nekaj osebnih stvari in računalnik

Robi je pred približno tremi leti izgubil mamo, ki je krajši čas bolehala za rakom in umrla tretji dan po njegovi nesreči s traktorjem z nakladalko. Eno leto je obiskoval kmetijsko šolo. Pravi, da jo je pustil, ko so ga policisti ustavili, in ker ni imel vozniškega izpita, so mu vzeli motor, s katerim se je vozil v šest kilometrov oddaljen Šentjanž do avtobusa. »Naslednje leto nisem imel več štipendije, zato tudi ne denarja, da bi si plačal malico, kupil vozovnico za avtobus,« razlaga Robi, velik ljubitelj živali. »Brez njih ne bi mogel živeti,« pravi. 

Pavel Perc
Robi je resil psicke

REŠILI SO LE DVA TRAKTORJA

Dva traktorja je torej Valentin rešil. Enega, rabljenega, je pripeljal dan pred katastrofo. Zgoreli so: kosilnica, obračalnik, vitel, razno drugo orodje in še marsikaj koristnega za kmetijo in delo v gozdu, ki ga imajo Janovi okoli 20 hektarjev. Skupaj z najemom imajo 60 hektarjev zemlje. Na 400 kvadratnih metrih površine gospodarskega poslopja, trikrat večjem od skromne hiške, je bilo tudi 50 ton sena. »Ostala mi je le lopata. Najbolj bi potrebovali špirovce, da bi čim prej obnovili streho, in armaturne mreže za betonsko ploščo. Skratka, potrebovali bi predvsem gradbeni material. Najprej bi radi obnovili stanovanjsko hišo, da bi bili pod svojo streho, nato pa gospodarsko poslopje.« 

Pavel Perc
Pogorišče je čistilo več kot 40 gasilcev.

Valentin je hvaležen gasilcem za požrtvovalnost in pomoč, sosedom Podlogarjevim, ki so jim ponudili začasno prenočišče, zlasti pa pohvali strokovno delavko v interventni službi sevniške enote Centra za socialno delo (CSD), Vesno Zorec, ki se je s kolegico Bojano Pešec oglasila pri njih na dan katastrofe, ko so bili na požarišču še gasilci PGD Šentjanž, Sevnica, Boštanj in Tržišče. Psihosocialne pomoči je bil potreben tudi 62-letni Anton Trebežnik, ki je pogorel v hiši nad radeško papirnico pred dvema desetletjema in ga je Valentin Jan vzel pod svojo streho pred poldrugim desetletjem. Zorčeva pomaga Janovim pri komuniciranju z raznimi ustanovami, piše zanje vloge in je ves čas v stiku s prizadetimi na Osredku.

S strokovno delavko Bojano sta poskušali prizadetim nuditi psihološko, socialno in praktično pomoč, predvsem pogovor in tolažbo. Družina je ob pogovoru izrazila, da želijo prebivati v bližini; imajo namreč 11 glav živine, ki je bila na srečo na paši. Najbolj si želijo, da jim v bližini cerkve postavijo bivalni zabojnik, v katerem je tudi možnost napeljave elektrike. Opravili so poizvedbo možnosti prebivanja pri sosedu Slavku Podlogarju in ta je ponudil, da lahko prespijo pri njem.

POMAGAJMO JANOVIM

Sevniški župan Srečko Ocvirk nam je povedal, da se je občina vključila v humanitarno akcijo za pomoč družini Jan, mogoče še celo v nekoliko večji meri kot v podobnih primerih v preteklosti, in da so se zelo dobro odzvali CSD Posavje, Rdeči križ, Krajevna skupnost (KS) Šentjanž in tamkajšnji gasilci, ki jih je tudi po 40 sodelovalo pri čiščenju pogorišča. Pomembno vlogo pri usklajevanju pomoči Janovim po županovih besedah igra predsednik šentjanške KS in gasilcev Boštjan Repovž. Domačijo so priključili na javni vodovod. Kot je povedal Repovž, deževnice Janovi ne bodo mogli uporabljati, dokler cisterna ne bo očiščena in razkužena. 

Začela se je akcija krajevne organizacije Rdečega križa (RK) Šentjanž za zbiranje pomoči za Janove, tako rekoč od hiše do hiše. Tudi tamkajšnja lovska družina bo priskočila na pomoč, saj je Valentin član njihove zelene bratovščine. Repovž nam je še povedal, da so prosili za svetovanje pri nujni obnovi domačije trebanjsko podjetje Urbing. Direktor Jože Urbič nam je v nedeljo povedal, da bi po grobi oceni za izdelavo armiranobetonske plošče in obnovo strehe potrebovali okoli 30.000 evrov. V ponedeljek smo izvedeli, da je Občina Sevnica nakazala 3000 evrov na TRR pri Rdečem križu.