Nemčijo v zadnji četrtini povozili

FOTO: Slovenija na krilih Dragića in Dončića v zgodovinski polfinale olimpijskih iger

S.R.
3. 8. 2021, 03.51
Posodobljeno: 3. 8. 2021, 06.18
Deli članek:

Slovenija se bo po današnji zgodovinski zmagi v polfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med Francijo in Italijo.

Reuters
Najboljša igralca tekme sta bila Zoran Dragić in Luka Dončić.

Slovenska košarkarska reprezentanca se je v današnjem četrtfinalu, poslastici za vse navijače Dončičevega kluba Dallas Mavericks, pomerila z reprezentanco Nemčije, domovino legende kluba iz Dallasa Dirka Nowitzkega. V tekmo so vstopili kot favoriti, saj je nemška reprezentanca v skupinskem delu zmagala le enkrat, v svojih vrstah pa nima topov iz najmočnejše lige na svetu. Nemci so se do zadnje četrtine razmeroma uspešnoupirali, a jih ne ja koncu povozil slovenski vlak.

Profimedia
Slovenija je Nemčijo v zadnji četrtini odpihnila s terena.

Po odlični prvi četrtini, ki se je končala z rezultatom 25:14 v korist Slovenije, so se v drugi Nemci prebudili in nakazali, da polfinala ne bodo prepustili brez boja. Do polčasa so se približali na sedem točk zaostanka (44:37), a so Slovenci na krilih Zorana Dragića v tretji četrtini stvari znova postavili na svoje mesto. Po 27 minutah igre je Slovenija vodila s 62 proti 50. Nemška reprezentanca se je v tretji četrtini proslavila predvsem s tehničnimi napaka, Slovenija pa je nadaljevala z dobro igro v obrambi. Dragić pa je s svojo 17 točko vodstvo povišal na 14 točk (64:50). Po dveh uspešno izvedenih prostih metih Luke Dončića in hitrem protiudarcu Nemčije se je tretja četrtina končala z 12 točkami prednosti Slovenije (66:54).

Reuters
Zoran Dragič je v prvem polčasu dosegel 14 točk.

Četrto četrtino je s svojimi sploh prvimi točkami na tekmi s trojko otvoril Klemen Prepelič, ki je prednost povišal na 15 točk, a so Nemci, ki so se izkazali kot trdoživi tekmeci, hitro odgovorili. Osem minut pred koncem tekme se je prednost Slovenije zmanjšala na 10 točk. S košem Dončića je nato Slovenija znova povedla z 71 proti 59. Z novo trojko Prepeliča, ki se je v zadnji četrtini vendarle razigral, si je Slovenija znova priigrala 14 točk prednosti. Sledil je uspešen prodor danes odličnega Dragića, a so Nemci odgovorili s trojko (76:63). Sledil je slovenski rafal, s trojkama sta prednost na 82 proti 63 povišala Dončić in Prepelič. Dragić je nato prednost povišal na 21 točk. Slabe štiri minute pred koncem je kazalo na miren zaključek tekme, Slovenija pa je vodila z rezultatom 84 proti 63. Nastopil je trenutek, ko lahko naš selektor Aleksander Sekulić nekoliko odpočije prvega zvezdnika slovenske reprezentance. Luka Dončić je na klop sedel z 20 točkami, 11 skoki in 9 podajami. V zaključku tekme je fantastično predstavo z dvema trojkama kronal Dragić, ki je na tekmi dosegel 27 točk. Končni rezultat je bil 94 proti 70.

Profimedia
Luka Dončić, ki je na tekmi dosegel 20 točk, je lahko zadnje minute preživel na klopi.

Slovenski košarkarji bodo polfinale z zmagovalcem dvoboja med Francijo in Italijo igrali v četrtek ob 13. uri.