Tegobe novega režima

"Gostinci so ogorčeni, za gostince je to kaplja čez rob"

S.R./STA
26. 7. 2021, 21.25
Posodobljeno: 26. 7. 2021, 21.34
Deli članek:

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS menijo, da je sprejemanje takšnih ukrepov "tako rekoč čez noč, z danes na jutri, za to panogo, ki je tako prizadeta, skrajno neresno, neodgovorno." Podobne ukrepe sicer sprejemajo tudi v drugih evropskih državah, državljani pa se jim upirajo z večjo ali manjšo vnemo.

Profimedia
Izpolnjevanje pogoja PCT je treba preverjati pred vstopom v prostor.

Okoli odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki velja od danes in na podlagi katerega morajo pogoje PCT preverjati tudi gostinci, se je v delu javnosti pojavilo veliko negodovanja, kar je sicer značilno za večino omejitev, ki jih v boju z epidemijo sprejme vlada. Za dodatno nejevoljo je poskrbelo dejstvo, da je vlada nov odlok sprejela v petek, tri dni pred začetkom veljavnosti, in s tem, sodeč po odzivih s terena, precej zbegala gostince, ki opozarjajo, da so imeli za pripravo premalo časa. Dogajanje so dodatno zabelile težave, s katerimi se Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) srečuje pri (ne)delovanju aplikacije za preverjanje PCT pogojev. Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer danes dejal, da bo aplikacija znova dosegljiva najpozneje zvečer oziroma jutri zjutraj.

Sestali so se s Počivalškom

Na dogajanje so se danes odzvali tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), člani katere so se danes sestali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, v sredo pa se bodo še z zdravstvenim ministrom Poklukarjem in vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Matejo Logar. Opozarjajo sicer, da so nekateri protikoronski ukrepi, vključno s preverjanjem pogojev PCT v gostinstvu, nesprejemljivi. Predsednik OZS Branko Meh je denimo za TV Slovenija dejal, da gre ravno za eno od dejavnosti, ki so trenutno najbolj na udaru. Ob tem je spomnil, da se v trgovini pogoj PCT ne uporablja.

Po Mehovih besedah si obetajo dogovora o tem, kako naprej, oziroma omilitve ukrepov, saj da se ne more tako obremenjevati storitvenih dejavnosti.

"Kaplja čez rob"

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar pa je glede PCT pogoja danes poudaril, da se gostinci zavedajo pomena varovanja zdravja tako za goste kot za zaposlene, da pa je "sprejemanje takšnih ukrepov tako rekoč čez noč, z danes na jutri, za to panogo, ki je tako prizadeta, skrajno neresno, neodgovorno". "Še danes pravzaprav ne vemo, kako izpolnjevati ta pogoj, kako ga uveljaviti, kako ga udejanjiti. Skratka, gostinci so ogorčeni, za gostince je to kaplja čez rob," je bil oster. Pojasnil je še, da člani sekcije za gostinstvo in turizem "pozivajo k uporu, pozivajo k ukrepom, ki bodo jasno dali vedeti, da tako za gostinstvo enostavno ne bo več šlo".

Postregli z dodatnimi pojasnili

Z dodatnimi pojasnili so se sicer danes na gostince obrnili pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Opomnili so jih, da morajo potrošnike o nujnosti izpolnjevanja pogojev PCT v prostorih izvajanja dejavnosti obvestiti s pisnim obvestilom na vidnem mestu, pogoje pa morajo preverjati pred vstopom v prostor.

"Za zagotavljanje zaščitne opreme in upoštevanje PCT pogojev (preboleli, cepljeni, testirani) so odgovorni delodajalci. Nadzor nad spoštovanjem ukrepov in pogojev izvaja Inšpektorat RS za delo," so zapisali. Opozorili so še, da morajo "ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač" v skladu z odlokom testiranje na virus opraviti tedensko, in sicer ali s hitrimi antigenskimi testi ali s PCR testi. Testiranje sicer ni obvezno za tiste gostince, ki imajo dokazilo o cepljenju proti covidu-19, dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19, če ni minilo več kot osem mesecev od pozitivnega rezultata PCR testa oziroma od začetka simptomov in je oseba prejela zgolj en odmerek cepiva.

Minimalen stik, redno prezračevanje ...

Ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti morajo zagotoviti minimalen možen stik s potrošniki, poskrbeti za redno prezračevanje, za redno razkuževanje miz, za razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov ter za uporabo zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki pravi, da te niso obvezne za potrošnike, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus s PCR testom, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ter tiste, ki so bolezen covid-19 preboleli ali so bili cepljeni.

Tisti potrošniki, ki niso cepljeni ali niso preboleli covida-19 v zadnjih šestih mesecih, morajo v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, imeti dokazilo o negativnem rezultatu testa na novi koronavirus s PCR testom, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Dokazila o negativnem rezultatu testa potrošniki ne potrebujejo, če se gostinska dejavnost opravlja v zunanjem prostoru in je pri tem zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz. Prav tako dokazila o negativnem rezultatu testa ne potrebujejo osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so v prostorih, kjer se opravlja gostinska dejavnost, skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, so navedli v GZS.