Vlada je na današnji seji sprejela odločitev, da morajo organizatorji javnih prireditve ali javnega shoda pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev ob vstopu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Če oseba pogoja ne izpolnjuje, osebi vstop ni dovoljen.

Zaenkrat še nobena večja zdravstvena organizacija ni podala mnenja, če in kdaj bo potreben poživitveni odmerek, je povedala Logarjeva.

Ureditev, ki bo v veljavo stopila v ponedeljek, naj bi veljala do 1. avgusta. Kot je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, bodo pristojni s pomočjo aplikacije odčitavali, ali je koda v elektronski ali pisni obliki veljavna. Aplikacija naj bi v ponedeljek delovala.

Zaposleni v tistih dejavnostih, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, morajo test opraviti enkrat na teden, kar bo veljalo do 23. avgusta. Po tem datumu bo PCR test veljal 72 ur, hitri test pa 48 ur.

Čezmejni delovni migranti

Odlok, ki določa pogoje vstopa v državo, ostaja nespremenjen. Med izjeme, za katere prehod ne pogojuje PCT, so uvrstili čezmejne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v kateri od držav Evropske unije oziroma znotraj schengenskega območja in imajo prebivališče v razdalji največ 10 kilometrov zračne črte od meje Republike Slovenije in se z dela vračajo v petih dneh po prehodu meje. Začasna izjema bo v veljavi do 15. avgusta oziroma najpozneje do 1. septembra.