V nedeljskih nalivih so imeli največ težav na območju Koroške in na širšem celjskem območju. Narasle so reke Mislinja, Dravinja in Oplotnica s pritoki, ki so poplavljale. Zalitih je bilo veliko objektov, poplavljalo je ceste, veter je podrl več dreves. Aktiviranih je bilo 35 gasilskih enot, center za obveščanje pa je skupno zabeležil 82 dogodkov.

Hudourniške poplave v Lovrencu na Pohorju
Neurje.si
Hudourniške poplave v Lovrencu na Pohorju.

Strela udarila v zvonik cerkve

V nedeljskih nalivih so gasilci in ostale pristojne službe odpravljali posledice poplav in s protipoplavnimi vrečami zavarovali ogrožene objekte. V Rečici ob Savinji je strela udarila v zvonik cerkve, vendar do požara ni prišlo, navaja poročilo centra za obveščanje.

Veliko težav na območju Slovenj Gradca

Precej težav zaradi nalivov so imeli na območju Mestne občine Slovenj Gradec. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu, kjer so prebivalce s sireno opozorili na naraščajočo Mislinjo, so gasilci s protipoplavnimi vrečami zaščitili osem stanovanjskih objektov. Na Legnu so s pomočjo delovnega stroja varovali most in z protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjski objekt. Most je po podatkih centra za obveščanje uničen.

V Brdih so gasilci s pomočjo delovnega stroja odmašili s hlodovino in deskami zamašen most čez reko Mislinjo ter nanose očistili z dvorišča stanovanjske hiše. V Turiški vasi in Golavabuki so gasilci s protipoplavnimi vrečami zaščitili tri stanovanjske hiše, sicer pa so posredovali tudi na več drugih lokacijah po Koroški. Na območju občine Podvelka so gasilci s Kaple prekopali in odprli dotok vode v ribogojnico. S pomočjo delovnih strojev so očistili strugo pod mostom lokalne ceste.

meterona voda, deč, nalivi, pgd vojnik
PGD Vojnik
Slovenski gasilci so imeli polne roke dela.

Gasilce so aktivirali tudi na območju občine Šentjur, tam je zvečer zaradi močnega deževja voda ogrožala objekt v Kostrivnici. Gasilci so objekt zavarovali in preusmerili tok vode. V mariborskem regijskem centru za obveščanje so v nedeljo na območju mariborske občine prejeli podatke o sedmih dogodkih, na katerih so posredovali poklicni in prostovoljni gasilci, ki so občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter s cest odstranjevali podrta drevesa. Podobno je bilo na območju občine Sveta trojica v Slovenskih goricah.

Težave tudi na Dolenjskem

Zvečer so zaradi močnega deževja imeli težave tudi na Dolenjskem. Na območju občine Šentjernej so tamkajšnji gasilci izvedli 14 posredovanj zaradi vdora meteornih voda v stanovanjske, poslovne in industrijske objekte. Izčrpali so vodo iz objektov, jih z vrečami obvarovali ter tudi počistili prostore.

Danes in prihodnje dni lepše vreme

Odstranjevanje posledic nalivov se bo danes nadaljevalo. Vremenoslovci medtem napovedujejo lepše vreme za danes in prihodnje dni.