slavje

Tadej Pogačar že v drugo osvojil dirko po Franciji

B.K./STA
18. 7. 2021, 19.38
Posodobljeno: 18. 7. 2021, 20.17
Deli članek:

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je tudi uradno zmagovalec 108. dirke po Franciji. V zadnji etapi od Chatouja do Elizejskih poljan v Parizu je varno prečkal ciljno črto v glavnini in se v zgodovino vpisal kot najmlajši dvakratni zmagovalec Toura. Zadnja etapa je sicer pripadla Belgijcu Woutu Van Aertu.

Reuters
Tadej Pogačar je zmagovalec 108. kolesarske Dirko po Franciji

Dvaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je bil letos nesporni kralj dirke po Franciji. Vnovič, tako kot leto prej, je osvojil tri prestižne majice. Rumeno za skupnega zmagovalca, belo za najboljšega mladega kolesarja ter pikčasto za najboljšega hribolazca.

Po koncu največje kolesarske preizkušnje na svetu je imel Tadej Pogačar (Jumbo-Visma) pred drugouvrščenim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) 5:20 minute naskoka, tretji Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) pa je zaostal že 7:03 minute.

Večji del prednosti pred najbližjima zasledovalcema je slovenski kolesarski zvezdnik nabral v obeh etapah v Alpah ob koncu prvega tedna Toura. Od takrat naprej pa je mirno krmaril do skupne zmage v sicer številnih zahtevnih etapah in napornem zaključku v Pirenejih.

Pogačar je postal 21. kolesar v vsej zgodovini, ki je francosko pentljo dobil najmanj dvakrat, ter šele deveti, ki mu je uspelo ubraniti skupno zmago. Nazadnje je to uspelo Britancu Chrisu Froomu v letih 2015 in 2016.

Mladi slovenski as se je s še ne dopolnjenimi 23 leti dokopal že do 29 zmag v kratki poklicni karieri, od tega 20 v svetovni seriji. Drugič je dobil Tour, zbral pa je že šest etapnih zmag na francoski pentlji. Ob tem ima tri tudi na Vuelti, kjer je nazadnje ob debiju na tritedenskih dirkah kolesaril leta 2019.

Pred Tourom je letos zanesljivo dobil dirko po Sloveniji, preizkušnjo od Tirenskega do Jadranskega morja ter domačo dirko njegove ekipe po Združenih arabskih emiratih. V zgodovino pa se je vpisal tudi eden redkih zmagovalcem Toura, ki so naslednje leto dobili prestižno enodnevno klasiko Liege - Bastogne - Liege. To je uspelo le Švicarju Ferdinandu Kublerju, Belgijcu Eddyju Merckxu in Francozu Bernardu Hinaultu.

Dirko po Franciji sta uspešno zaključila še dva Slovenca. Z dvema etapnima zmagama je letos na Touru zablestel Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Odslej se lahko pohvali kot kolesar, ki mu je uspelo dobiti etapo na vseh treh tritedenskih dirkah. Leta 2017 je dobil etapo na Vuelti, leto kasneje pa še na Giru.

Luka Mezgec (BikeExchange) je najvišje posegel prav v zadnji etapi, ko je bil na Elizejskih poljanah četrti. V 12. etapi je med ubežniki osvojil še peto mesto. Večino časa je bil v službi kapetana, Avstralca Michaela Matthewsa. Slednjega je na koncu popeljal do drugega mesta v razvrstitvi za zeleno majico najboljšega sprinterja. 

Vsi trije Slovenci so se danes v delu etape, namenjene fotografom in snemalcem, poklonili tudi Primožu Rogliču. Enaintridesetletni Kisovčan je moral zaradi posledic padcev predčasno končati Tour, Pogačar, Mohorič in Mezgec pa so pred kamerami družno pozirali s številko 11, ki jo ne letos nosil Roglič.

Naslednji preizkus številne nastopajoče na Touru čaka na olimpijskih igrah, kjer bo cestna dirka v lovu na kolajne na sporedu že v soboto zgodaj zjutraj po slovenskem času. Od Slovencev bosta tam poleg Pogačarja in Rogliča (nastopil bo tudi v kronometru 28. julija) nastopila še Jan Tratnik in Jan Polanc.