fronta

Močni nalivi poplavljali kleti, podirali drevje in odkrivali strehe

B.K.
18. 7. 2021, 14.09
Posodobljeno: 18. 7. 2021, 15.30
Deli članek:

Med Koroško in Kočevjem je popoldne pričakovati krajevno močne nalive, sporočajo slovenski meteorologi.

Bobo
Nebo se je ponekod stemnilo.

Na območju med Koroško na severu in Kočevsko na jugu se je oblikovala dokaj izrazita nevihtna linija, ki se počasi pomika proti zahodu, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Ob tem pričakujejo krajevno močne nalive, sunke vetra in urade strel. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Nalivi so že povzročali nekaj preglavic

O močnih nalivih sicer poročajo iz vzhoda države. Lilo je v delih Prekmurja, na območju Slovenskih goric vse do Maribora, o močnih nalivih so poročali v Slovenskih Konjicah ter Celju in okolici. Deževalo je tudi v Ljubljani, nevihtna linija pa se zdaj pomika proti zahodu države, kažejo karte na spletnih straneh Arsa. Z jugovzhoda se proti nam premika še ena deževna linija.

Dež je že povzročal nekaj preglavic. Po podatkih spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje so v več slovenskih krajih bile potrebne intervencije gasilcev. Intervencije v večjem obsegu potekajo v Dupleku, Laškem, Mariboru, Pesnici, Radencih, Radljah ob Dravi, Rušah, Slovenski Bistrici, Šentjurju in Vojniku.

V Dupleku in Rušah so gasilci tako morali iz ceste odstraniti podrto drevje, v Laškem odmašiti zamašen odtok zaradi katerega je zalilo klet, vodo so iz kleti črpali tudi v Mariboru, kjer so morali na pomoč priskočiti tudi pri pokrivanju odkritih streh, kakor tudi v Sveti trojici v Slovenskih goricah. Kleti je zalivalo tudi v Slovenski Bistrici.

Ponoči se bo umirilo

Popoldne in zvečer bo sicer po napovedih vremenoslovcev spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami in nevihtami. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 27, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine postopno povsod ponehale, začelo se bo jasniti. Proti jutru bo ponekod po nižinah nastala kratkotrajna megla.