suša in vročina

FOTO: Po ZDA pustoši 70 divjih požarov, največji obsega že več kot 100.000 hektarjev

B.K.
18. 7. 2021, 11.16
Posodobljeno: 18. 7. 2021, 11.37
Deli članek:

Letošnja požarna sezona je prinesla še več uničenja kot lanska.

Profimedia
Požar v Kaliforniji.

Vsaj 70 večjih požarov divja po zahodni obali Združenih držav Amerike, ki so skupaj zajeli že skoraj pol milijona hektarjev površine.

V zvezni državi Kalifornija največji požar divja južno od jezera Tahoe. Zublji so bili tako močni, da so iskre preskočile avtocesto. Zaradi hitrega širjenja so oblasti morale evakuirati več naselij.

Profimedia
Požar v Kaliforniji.

Profimedia
Požar v Kaliforniji.

V Oregonu pa je suho in vetrovno vreme kot nalašč za ognjeno katastrofo. Na jugovzhodu te zvezne države se krepi požar, ki je zajel že več kot 100.000 hektarjev ozemlja. Z njim se bori več kot 2.000 gasilcev, ki se bojijo, da se bo požar združil z 2.000 hektarjev velikim sosednjim požarom.

Zaradi vročine in dima se ustvarjajo tako imenovani ognjeni oblaki, visoki stebri pepela in dima, ki lahko hitro zanetijo nove požare. Vremenarji v Oregonu pa so opazili tudi bolj ekstremno vrsto ognjenih oblakov, ki lahko vpivajo celo na vreme in iz katerih se lahko razvijejo grozljivi “ognjeni tornadi”, vrtinčasti vetrovi, polni žerjavice, ki ob vrtenju zagori.

Reuters
Požar v Oregonu.

Reuters
Požar v Oregonu.

Letošnja požarna sezona na zahodni obali ZDA je sicer še hujša od lanske. Od začetka lanskega leta do 16. julija lani je namreč pogorelo za približno 800.000 hektarjev površine, v istem obdobju letos pa že za skoraj milijon hektarjev.

Reuters
Požar v Kaliforniji.