Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Eva Grilc je na ljubljanski območni enoti predstavila nova dognanja v zvezi s pojavom okužb z novim koronavirusom med udeleženci maturantskih izletov.

Mlajše osebe pri okužbi z delta različico novega koronavirusa ponavadi zbolijo z blago sliko ali pa sploh ne zbolijo, a gre, kot je poudarila Grilčeva, pri tem predvsem za skrb za zdravje bližnjih. Mladi lahko namreč okužbo prenesejo v družino, k staršem in starim staršem, pri katerih pa ta okužba lahko poteka veliko težje.

Med udeleženci maturantskega izleta v Llorent de Mar v Španiji, ki so se v Slovenijo vrnili 3. julija, je bilo do vključno 11. julija potrjenih 108 okužb s sars-cov-2. Prepoznali so tudi vsaj 51 sekundarnih okužb, "ki so povezane z okuženimi udeleženci tega maturantskega izleta", je dejala Grilčeva.

Med udeleženci, ki so se v Slovenijo vrnili 8. julija, je bilo do vključno 11. julija potrjenih 26 okužb in vsaj šest sekundarnih okužb.

Kot je poudarila Grilčeva, je epidemiološka služba NIJZ pri vseh udeležencih maturantskih izletov izvedla "epidemiološko poizvedovanje". Kar pomeni, da so jih poklicali, se z njimi pogovorili in jim dali nadaljnja navodila.

Na NIJZ so seznanjeni z informacijami, da so nekateri dijaki, ki so imeli odrejeno karanteno, šli naprej na oddih. "Nekaj malega imamo res podatkov o tem, dve ali tri osebe so šle res na Hrvaško in smo Hrvate tudi obvestili o tem, za kaj več pa ne vem," je po poročanju STA dejala Eva Grilc. Pojasnila je, da posamezna oseba preživi karanteno na naslovu, kot navede NIJZ, in običajno je tako, da dobi kontrolo na Hrvaškem.