Novela zakona o nalezljivih boleznih

Še druga klofuta za Janeza Janšo

L.K., Ž.K.
12. 7. 2021, 14.22
Posodobljeno: 12. 7. 2021, 16.25
Deli članek:

Državni svet je izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Bobo
Janez Janša

Po tistem, ko je na referendumu padla novela zakona o vodah, je državni svet zavrnil novelo zakona o nalezljivih boleznih. Očitno je bilo odločilno mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora.

Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je namreč 28. junija pripravila mnenje o predlogu ZNB-D in o predlogu Sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma.

V današnji razpravi o zakonu o nalezljivih boleznih je bilo slišati več pozivov, da DZ dajo možnost za ponovni premislek, razpravo ter priložnost, da najdejo boljšo rešitev. Največ kritik je namreč letelo na preširoka pooblastila vladi pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih boleznih.

Državni svetniki so med obrazložitvijo svojih glasov povedali: "Zakonodajno pravna služba Državega zbora je ugotovila več pomanjkljivosti in opozorila na določene pravne zadržke in dileme. Jasno je opozorila, da kljub zagotovilom predlagatelja (Vlada RS), trenutni predlog ZNB-D v celoti ohranja vse ustavno problematične vidike dosedanje zakonske ureditve, ki jih je izpostavilo že Ustavno sodišče RS v Odločbi U-I-79/20, saj predlagano besedilo členov še vedno na več mestih omogoča Vladi RS zakonsko nevezano oz. arbitrarno odločanje pri ukrepanju v primeru pojava nalezljive bolezni," so zapisali.  "Zakonsko pooblastilo mora namreč biti dovolj določno oziroma jasno in nedvoumno, da izvršilni oblasti ne omogoča samovoljnega urejanja ter nesorazmernih omejitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin in to toliko bolj restriktivno, kolikor večji je poseg ali učinek zakona na posamezne pravice in svoboščine. Zaradi vsega povedanega besedilo 3. člena ZNB-D, s katerim se spreminja veljavni 39. člen Zakona o nalezljivih boleznih, predstavlja ustavno nedopustno in škodljivo ter preohlapno zakonsko podlago izvršilni oblasti, na podlagi katere bo lahko veljavno sprejemala (v obliki vladnih odlokov) vse dosedanje nezakonite in protiustavne ukrepe, ki naj bi pomagali zamejiti širjenje nalezljivih bolezni. Novo sprejeto besedilo ZNB predstavlja invaziven poseg v človekove pravice in temeljne svoboščine ter ruši temelje pravne in demokratične države. Gre za nadaljevanje že začete samovolje izvršilne oblasti, dokončno razgradnjo najvišjih ustavnih načel, človekovih pravic in svoboščin, očitno zanikanje osnovnega dostojanstva vsakega posameznika in celotne družbe, odsotnost temeljnih vrednot kot tudi etično in moralno zavržnost. ZNB-D je bil sprejet brez predhodne strokovne in vsebinske razprave in samo dvema glasovoma »za« več kot »proti«, zato je utemeljen pomislek, da sprejemanje zakonodaje, ki tako invazivno posega v človeška življenja in temeljne pravice in svoboščine državljanov, po hitrem postopku ni dopustno. Posledično Državni svet predlaga, da Državni zbor o zakonu ponovno odloča."

Novela zakona je bila zavrnjena z 18 glasovi proti 13. Državni zbor bo moral sedaj predlog zakona potrditi z absolutno večino, torej 46 poslanci, kar pa koalicija ob zadnjih glasovanjih ni uspela zagotoviti.

Proti tudi Popovič

Proti je glasoval tudi nekdanji koprski župan Boris Popovič, danes državni svetnik. Že pred glasovanjem je na Facebooku zapisal: "Spoštovanim prijateljem in prijateljicam na fb, ter javnosti sporočam, da se s prijateljem dr.Terškom trudiva, da DS jutri, v ponedeljek 12.7.2021 izglasuje VETO, na po mojem mnenju nedovolj premišljen oz., kot ga on sam poimenuje, kar sramotni zakon in sicer ZNB-D!!! Upam, da nama bo s somišljeniki in modrostjo DS oz. Državnih Svetnic in Svetnikov, uspelo ustaviti ta nadvse sporni zakon že kar na izredni seji DS in da referendum ne bo več nujno potreben. Postaviti se že spet v situacijo, da bo referendum edini izhod iz te zapletene situacije, ki bi pa po mojem skromnem mnenju nesoglasja ("in žal že kar sovraštvo med političnimi poli"), lahko tako zelo poglobil, da bi ulica lahko dobila domovinsko pravico, tako kot jo je imela pred 30 leti, ko se je prav tako šlo za svobodo!!! V tem primeru bodo tako vlada, kot tudi ustrezne strokovne službe RS bile primorane narediti korak nazaj, za pet ali celo deset pametnih in upravičenih korakov v dogovoru z državljani, naprej!!!" Upam na razsodno in nepolitično obarvano odločitev DS in seveda kasneje tudi vlade in DZ, za splošno dobro vseh nas, ki si ne želimo in tudi ne bomo dovolili biti talci prav nobenemu režimu nikoli več!!! V to ste lahko prepričani, tako Levi kot Desni politiki in seveda tudi tisti vmes!!!"