Poskok za 55 odstotkov

Delta različica poskrbela za nov zagon krivulje

G.G.
7. 7. 2021, 10.05
Posodobljeno: 7. 7. 2021, 10.14
Deli članek:

Ob stopnjevanju forme delta različice so številke dnevno pozitivnih poskočile.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Narava tega skrajno zoprnega, perfidno sestavljenega koronavirusa je, da bolj nalezljive nove različice izpodrinejo že »udomačene«. Tako je britanska zamenjala »kontinentalno«, zdaj pa dominira indijska, ki jo bolj korektno imenujemo delta. Že primerjava med zadnjima ponedeljkoma je pokazala porast, včerajšnji in predhodni torek pa prav tako nakazujeta dvig. Če je bilo 29. junija zaznanih 47 pozitivnih primerov, jih je bilo včeraj 73. Številka sicer ni visoka in bi morala biti obvladljiva za epidemiologe, vendarle pa gre za 55 odstotni porast.

Toda bistveno je, kot kažejo podatki iz Velike Britanije, kjer je delta razširjenja že nekaj tednov, da cepiva ščitijo pred to različico. Število pozitivnih torej narašča, ne pa število hospitaliziranih in umrlih.

In tako je tudi v Sloveniji. V sredo se je zaradi koronavirusne bolezni v bolnišnicah zdravilo vsega 52 ljudi (sedem manj kot dan prej), od tega jih je 10 potrebovalo intenzivno terapijo. Včeraj je umrl en človek, ki je bil v zadnjih 28 dneh pozitivne na testiranju na koronavirus.