Referendum o vodah

Še danes se je mogoče prijaviti za glasovanje zunaj svojega kraja

B.K./STA
7. 7. 2021, 06.41
Posodobljeno: 7. 7. 2021, 06.42
Deli članek:

Pred referendumom o zakonu o vodah so še danes mogoče prijave za glasovanje na domu ali voliščih omnia.

STA
Fotografija je simbolična.

Pred referendumom o noveli zakona o vodah se danes izteka rok za prijavo še za nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli v nedeljo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča ali na domu, lahko to še danes sporočijo okrajni volilni komisiji. Še danes in v četrtek pa lahko volivci svoj glas oddajo tudi predčasno.

Volivci, ki nameravajo v nedeljo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), lahko to še danes sporočijo okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. V nedeljo bo po državi odprtih 56 volišč omnia.

Za glasovanje na domu pa se lahko prijavijo volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču. Ti bodo v nedeljo glas oddali pred volilnim odborom na svojem domu.

Danes se izteče tudi rok za prijavo za tiste volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji. To morajo sporočiti Državni volilni komisiji (DVK).

Od torka do četrtka sicer poteka tudi predčasno glasovanje, in sicer med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi. Volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.

Volišča so večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, zaradi nekaterih sprememb lokacij volišč pa so se v torek na nekaterih pojavljale težave. Zapleti so bili predvsem v Mariboru in Ljubljani. V Mariboru je namreč tokrat lokacij za predčasno glasovanje sedem, doslej pa so predčasne volitve potekale na skupni lokaciji. Nasprotno v Ljubljani predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev tokrat poteka na Gospodarskem razstavišču.

Zato so imeli v torek nekateri volivci težave pri iskanju volišč. Kot je pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko, se mnogi volivci "ne pozanimajo, kam morajo iti, in potem je težava, ko niti ne vedo, v katerem volilnem okraju so".

Pred nedeljskim referendumom bo sicer v soboto nastopil volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo, ki noveli nasprotuje. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?