Imenovanja delegiranih tožilcev

Predsednik Evropskega sveta pričakuje hiter odziv od slovenske vlade

G.G./STA
2. 7. 2021, 19.25
Posodobljeno: 2. 7. 2021, 19.27
Deli članek:

Predsednik Evropskega sveta David Sassoli je sporočil, da ima Slovenija kot predsedujoča Svetu EU veliko odgovornost varovanja evropskih vrednot in pravne države.

Profimedia
David Sassoli je izrazil prepričanje, da se Slovenci zavedajo pomena Evrope in svobode.

"Slovensko predsedstvo ima veliko odgovornost: varovati evropske vrednote in pravno državo. Slovenski državljanke in državljani se zelo dobro zavedajo pomena Evrope in svobode. Imenovanje slovenskih delegiranih tožilcev v evropsko javno tožilstvo zagotavlja preglednost in ščiti zakonske pravice naših državljank in državljanov. Pričakujemo hiter odziv," je sporočil Sassoli.

Slovenija je polletno predsedovanje Svetu EU prevzela v četrtek, ko so državo obiskali tudi člani Evropske komisije. Med osrednjimi temami pogovorov je bila med drugim vladavina prava, ki je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja.

Glede evropskih delegiranih tožilcev je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila pričakovanje, da ju bo Slovenija kar najhitreje imenovala.

Po pričakovanjih bo vladavina prava tudi tema plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta prihodnji teden, ko bo slovenski premier Janez Janša evropskim poslancem predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja.