Digitalno potrdilo

"Zeleni potni list" 1. julija

L.K.
23. 6. 2021, 13.37
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 13.45
Deli članek:

Za enostavnejši prehod meja znotraj Evropske unije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Situacija v Sloveniji se, kar se tiče razsajanja novega koronavirusa, izboljšuje. Temu primeren je tudi naš status med državami članicami – ta izraža »največje ugodnosti za potovanje«, a primerljivo stanje ne vlada v vseh državah Evropske unije.

Treba se je pozanimati

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter zato opozarja, da se državljani, preden se odpravijo na potovanje, prepričajo, kakšne razmere in ukrepi veljajo v regiji, ki jo nameravajo obiskati. Velja se pozanimati, kakšen je trend, pri čemer je Šter kot primer navedel Veliko Britanijo, ki v boju z indijsko različico novega koronavirusa tone proti rdeči barvi.

V težki epidemiološki situaciji je celotni južnoameriški kontinent, je nadaljeval, letalskih povezav ni. Situacija v Indiji se umirja, a indijska podcelina ostaja žarišče. Zapletena situacija je tudi v Republiki Južna Afrika, še vedno pa niso možna turistična potovanja v Združene države Amerike.

Digitalno potrdilo

Slovenija bo 1. julija omogočila izdajo digitalnega potrdila, ki je »harmonizirana, poenotena oblika dokazil«, s katerim bodo lahko pristojni preverjali zdravstveno stanje potujočega in pogoje za vstop v drugo državo. QR koda oziroma zeleni potni list bo za območje Evropske unije »omogočal dokaj enostaven prehod meje«, je povedal Šter. Tisti, ki so brez kvalifikacije za pridobitev elektronske oblike, bodo lahko dobili natisnjeno, ki bo omogočala enak standard. Je pa opozoril, da QR koda »manifestira stanje« ob trenutku, ko smo potrdilo naložili na pametni telefon oziroma ga natisnili. Če se to stanje spremeni, QR koda več ne velja. Več o tem bo sicer znanega jutri.

Šter predvideva, da se utegnejo sporazumu, če bo ta uspešen, pridružiti še druge države. Zaenkrat podoben dogovor velja le med Avstralijo in Novo Zelandijo. Ob tem je pripomnil, da je svoboda potovanja standard, ki ga Evropejci pričakujemo, QR koda pa bo poenotila pogoje za vstop, katere trenutno pesti veliko število specifik.

Da je Slovenija obarvana zeleno, je pomembno za potovanje v Slovenijo, torej za režim vrnitve, o čemer odloča slovenski državni organ. Sicer pa je trenutno brez formalnosti mogoče potovati le na Češko.