nov režim, nove cene

Za dostavo pisma naslednji dan bo po novem potrebno izbrati prednostno pošiljanje

B.K.
23. 6. 2021, 12.16
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 13.26
Deli članek:

1. julija stopi v veljavo nov Splošni akt o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve, ki ga je konec preteklega leta objavila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Akt uvaja dve hitrosti prenosa pisemskih pošiljk.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Pošta Slovenije uvaja spremembe pri pisemskih storitvah. Pošiljke bodo po novem ločene na prednostne in neprednostne. Pri prednostnih bodo roki za dostavo pošiljk ostali enaki kot so trenutno, pri neprednostnih pa se bodo ti roki podaljšali, so sporočili s Pošte Slovenije.

Prednostni in neprednostni prenos se uvaja za pošiljke v notranjem prometu, in sicer za standardno pismo, navadno pismo, dopisnico, priporočeno pismo, vrednostno pismo ter pošiljke za slepe in slabovidne. Cena za prednostni prenos bo višja od neprednostnega prenosa, prednostne pošiljke pa bodo od neprednostnih ločene z dodatno oznako na pošiljki.

Cena prednostnega standardnega pisma bo znašala 0,67 evra, neprednostnega pa 0,62 evra. Pri pošiljanju priporočenega prednostnega pisma do 20 gramov bo cena 2,05 evra, cena za neprednostno pismo iste kategorije pa bo znašala 1,95 evra.

Roki pri prednostnih pismih ostajajo enaki kot so roki za pisma sedaj, se pravi, da bo pisemska pošiljka praviloma dostavljena naslednji delovni dan po oddaji pošiljke v prenos. V primeru izbire neprednostnega prenosa pa bo po pošiljka praviloma dostavljena v treh delovnih dneh od oddaje.

Pošta Slovenije se pri tem zgleduje po mnogih evropskih državah, ki zaradi digitalizacije in posledičnega zmanjšanja pisem v obtoku prehajajo na nižje standarde prenosa pisem. V Franciji in na Danskem denimo roki prenosa sežejo do pet dni po oddaji, Na Norveškem, Švedskem in v Estoniji do tri dni po oddaji, novi slovenski standard pa je podoben ureditvam, kot jih imata Avstrija in Nemčija, kakovost prenosa pisemskih pošiljk pa ostaja med najvišjimi v Evropi, so še sporočili s Pošte Slovenije.