Mehika

Pred volitvami umorjenih več kot 100 politikov

B.K.
23. 6. 2021, 11.25
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 13.46
Deli članek:

Nasilje je znova zaznamovalo predvolilno obdobje v Mehiki.

Profimedia
Mehiška policija. (Fotografija je simbolična)

Kar 102 mehiška politika sta bila umorjena v času pred lokalnimi in parlamentarnimi volitvami, ki so potekale 6. junija, kaže novo poročilo o predvolilnem nasilju.

O nasilju nad županskimi kandidati smo že poročali, ko je bila konec maja umorjena kandidatka za županjo mesta Moroleón v osrednji Mehiki Alma Barragán. Alma je bila 34. žrtev mafijskega nasilja nad županskimi kandidati. Novo poročilo pa razkriva, da je bilo od lanskega septembra do konca letošnjega maja skupno umorjenih več kot 100 politikov.

“V poročilu o političnem nasilju smo zabeležili 1066 napadov na politike, pri čemer sta bila umorjena 102 politika (od tega 36 kandidatov),” so zapisali pri družbi Etellekt Consultores, ki že več let spremlja politično nasilje v Mehiki. Med smrtnimi žrtvami je bilo 87 moških in 15 žensk, poleg politikov pa je bilo ubitih tudi 14 njihovih sodelavcev in 41 sorodnikov.

Ena izmed najbolj zaskrbljujočih ugotovitev poročila je, da so žrtve predvolilnega nasilja v veliki večini bili kandidati in politiki, ki so nasprotovali lokalnim oblastem in oblastem zveznih držav. Takšnih je bilo kar 75 odstotkov.

V občinah, ki jih vodijo politiki iz strank, ki so v mehiškem parlamentu v opoziciji, je bilo zabeleženih 45 odstotkov vseh napadov; v občinah, ki jih vodijo politiki koalicijskih strank mehiškega parlamenta pa je bilo storjenih 38 odstotkov vseh napadov, še ugotavlja poročilo.