Mehika

FOTO: Pred lokalnimi volitvami umorjenih že 34 županskih kandidatov

B.K.
27. 5. 2021, 08.24
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 09.27
Deli članek:

V severnem delu Mehike je pod streli pripadnikov kriminalne združbe padla še ena kandidatka za župana. Skupno jih je bilo v predvolilnem času ubitih že 34.

Profimedia
Pogreb umorjene kandidatke za županjo Alme Barragán.

Že 34 županskih kandidatov je bilo ubitih v času pred lokalnimi volitvami v Mehiki, potem ko je v torek v mafijskem napadu življenje izgubila Alma Barragán, kandidatka za županjo mesta Moroleón v osrednji Mehiki. Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v sredo dejal, da je “brez dvoma” šlo za delo organiziranih kriminalnih skupin.

Narko-karteli se poslužujejo mnogih načinov, da bi v strukture lokalnih oblasti nastavile kandidate, ki so jim naklonjeni. Naklonjenosti mestnih hiš pa potrebujejo, da lahko svoje kriminalne dejavnosti, kot so proizvodnja in preprodaja drog ter izsiljevanje majhnih podjetij, opravljajo nemoteno. Če ne gre drugače se pri svojih predvolilnih dejavnostih zatečejo tudi k najhujši obliki nasilja.

Profimedia
Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

“Kadar veliko ljudi ne voli, mafija dominira volitve,” je dejal Obrador, ki je prepričan, da je predvolilno nasilje eden izmed načinov, s katerim močne mehiške kriminalne organizacije volilce odvrnejo od volitev.

Barragánova je bila sicer kandidatka manjše stranke Državljansko gibanje. “Nezamisljivo je, da sodelovanje v političnem življenju pomeni, da tvegamo svoja življenja,” so po tragičnem umoru njihove kandidatke zapisali v stranki. “To so najnasilnejše volitve v mehiški zgodovini in nismo se pripravljeni obnašati, kot da je to nromalno,” so dodali.

Moroleón sicer leži na meji z zvezno državo Michoacán, kjer se za dominacijo borita dva velika narko-kartela: Sinaloa in Jalisco.

Profimedia
Pogreb umorjene kandidatke za županjo Alme Barragán.