Slovenija

Vlada sprostila omejitve pri izvajanju verskih obredov in bogoslužja

S.R.
18. 6. 2021, 10.47
Posodobljeno: 18. 6. 2021, 15.05
Deli članek:

Slovenska vlada je včeraj dodatno sprostila pogoje in omejitve na področju kolektivnega uresničevanja verske svobode.

Profimedia
Fotografija je simbolilna.

Veljavnost odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode je sicer podaljšala. S spremembami se tam, kjer sicer »zaradi kriterija površine ne bi bilo dovoljeno združevanje 100 udeležencev pri izvajanju verskih obredov, bogoslužja, molitve in drugih verskih praks,« povečuje dovoljeno število udeležencev do največ 100. To je dovoljeno pod pogojem, da se med osebami zagotovi medosebna razdalja 1,5 metra, razen če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Drugi pogoji in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode ostajajo nespremenjeni.

Vlada je včeraj podaljšala tudi veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom. Tudi tukaj se je sicer odločila za dodatno sproščanje. Kot smo že poročali, so poleg sedišč znova na kulturnih prireditvah dovoljena tudi stojišča, uporaba zaščitnih mask za obiskovalce kulturnih prireditev na prostem pa v nobenem primeru ni več obvezna. Knjižnice, muzeji, galerije in arhivi lahko svojo dejavnost znova izvajajo tudi na prostem, in sicer pod enakimi pogoji kot veljajo za izvajanje dejavnosti v zaprtih javnih prostorih. Hkrati za uporabnike in nastopajoče, ki še niso dopolnili 15 let, ne velja več pogoj PCT.

Podobno kot v primeru verskih obredov se povečuje dovoljeno število oseb do največ 100 tam, kjer sicer zaradi kriterija površine ne bi bilo dovoljeno združevanje 100 obiskovalcev. Tudi tukaj velja pogoj, da je med osebami zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra, razen če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni.

Spremembe v primeru obeh odlokov so začele veljati že danes.