Spet za šank

Padla večina omejitev za lokale, nočni klubi odprti z omejenim obratovalnim časom

G.G.
17. 6. 2021, 17.42
Posodobljeno: 17. 6. 2021, 17.59
Deli članek:

Od ponedeljka bodo lahko gostinski lokali odprti brez omejitev.

Bobo
Za mizami lahko spet sedijo več kot štiri osebe.
Vlada je na javnih kulturnih prireditvah znova dovolila tudi stojišča za obiskovalce. Uporaba zaščitnih mask na teh prireditvah na prostem ne bo več obvezna, na prostem pa bodo lahko svoje dejavnosti znova izvajale tudi knjižnice, muzeji, galerije in arhivi.

Na območju celotne Slovenije se sproščajo večina dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je ob padanju števila pozitivnih koronatestov veselo novico sporočil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

V lokalih se bodo lahko obiskovalci spet prijeli za šank, seveda pod konceptom PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani), ki ostaja. Za mizo bo spet lahko sedelo poljubno število oseb, in to ne le do 22. ure, ampak tako kot je bilo pred ukrepi zaradi koronavirusa. Gostinci in gostje bodo morali upoštevati še pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz in upoštevanje vseh higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V diskoteko do polnoči

Bistvena novost je tudi dovoljenje odprtja nočnih klubov in diskotek. Previdna strokovna skupina za covid-19 pa je dovolila odprtje le do 24. ure, obiskovalci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. Pogoj PCT dokazila velja še naprej v igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Igralni saloni lahko ponujajo do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest, pri opravljanju kongresne dejavnosti pa se število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omeji do 75 odstotkov zasedenosti zmogljivosti sedišč, pri čemer mora biti med osebami eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Pogoj obveznega testiranja zaposlenih še vedno velja pri opravljanju storitev higienske nege (na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura), nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo, pri sejemskih in kongresnih dejavnostih, gostinskih dejavnostih priprave in strežbe jedi in pijač ter pri dejavnosti nastanitvenih storitev in storitvah nočnih klubov in diskotek.