»Najboljše, kar premoremo«

NSi 30 let osamosvojitve obeležila s krajo?

Žiga Kariž
16. 6. 2021, 11.05
Posodobljeno: 16. 6. 2021, 11.28
Deli članek:

V stranki Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi) so se odločili, da bodo 30 let samostojne države obeležili, kot pravijo, z »najboljšim, kar premoremo.«

STA
V stranki NSi se na vprašanja o avtorskih pravicah še niso odzvali.

25. maja so pričeli na družabnih omrežjih objavljati slike, ki prikazujejo največje politične, kulturne in športne dosežke Slovenije in Slovencev zadnjih tridesetih let. Vse skupaj so opremili s ključnikom #30letdomoljubja in seveda svojim logotipom. Na slikah, ki so opremljene z logotipom politične stranke, so tako slovenski rokometaši, košarkarji, ki so zmagali na evropskem prvenstvu, ter tudi kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki sta lansko leto na največji kolesarski dirki na svetu Tour de France pokorila vso svetovno elito.

Ob objavah dogodkov in ljudi, ki jih Slovenci štejemo kot »svoje,« v namene promocije politične stranke so se na družabnih omrežjih hitro pričela pojavljati vprašanja, ali ima stranka soglasja ljudi na slikah in avtorske pravice za uporabljene fotografije.

Obrnili smo se na gospo Ano Roš, ki je proslavila slovensko kulinariko in je leta 2017 prejela naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu. Iz hiše Franko, kjer Roševa ustvarja, so nam sporočili, da »Akcijo #30letdomoljubja ne razumemo kot direkten oglas politične stranke N.Si, in tudi ni navedeno, da bi akterji, ki so v akciji predstavljeni, kakorkoli promovirali stranko. Po pregledu akcije smo ugotovili, da le-ta predstavlja Slovence, ki so zaznamovali 30 let naše države, zato se nam objava ne zdi sporna.« A ob tem so dodali, da se ga. Roš politično ne opredeljuje. »Soglasje pa je dala, da je njeno ime (pa tudi predmet-kuharska jakna) predstavljeno v razstavi Republika Slovenija 30 let v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Sklepali bi, da je akcija povzeta po razstavi, nimam pa konkretne informacije ali je temu res tako,« svojo razlago ozadja podajajo v Hiši Franko, kjer pa sicer potrjujejo, da za navedeno kampanjo NSi niso dali izrecnega soglasja in da jih za dovoljenje tudi njihče ni vprašal.

Obrnili pa smo se tudi na Japonca Yuzuruja Sunado, avtorja fotografij, na kateri sta Primož Roglič in Tadej Pogačar. Ta nam je povedal, da objavljene fotografije ni prodal nikomur in da pričakuje, da mu bodo v skladu s predpisi izplačali avtorski honorar skupaj s penali, ali pa bo prisiljen pravno ukrepati.

Na stranko smo že naslovili vprašanja o tem, koliko soglasji v resnici imajo in kako so urejali avtorske pravice z avtorji fotografij, a odgovora še nismo prejeli.

Več lahko preberete v jutrišnji številki Novic Svet24!