Priznal krivdo

Mariborčan, ki je divjal na protestu v Ljubljani, obsojen na zaporno kazen

G.G./STA
16. 6. 2021, 10.15
Posodobljeno: 16. 6. 2021, 10.17
Deli članek:

S sodbo se je sklenilo sojenje Mariborčanu Gregorju Mitevu, ki je na protestih 5. novembra lani napadel fotoreporterja, novinarja in policiste.

Primož Lavre
Nasilni protesti v Ljubljani.
Okrožno sodišče v Ljubljani je sledilo predlogu tožilstva, ki je s 26-letnim Mitevom že maja podpisalo sporazum o priznanju krivde.

Mitev je na sodišču dejanja obžaloval in se opravičil oškodovancem ter povedal, da je kazniva dejanja storil pod vplivom alkohola. Ljubljanski okrožni sodnik Martin Jančar pa je v torek ob izreku sodbe poudaril, da je Mitev pri izvrševanju kaznivih dejanj pokazal veliko mero vztrajnosti, saj se je v ta namen pripeljal iz Maribora v Ljubljano.

Sodnik je Miteva oprostil stroškov postopka in ugodil njegovi prošnji za predčasno prestajanje kazni. Mitev je po navedbah Dela in Večera že priznal premoženjsko-pravna zahtevka za uničeno kamero Vladimirja Voduška v višini 2200 evrov in 530 evrov za poškodovano opremo drugega napadenega snemalca, ni pa priznal višine premoženjskopravnih zahtevkov oškodovanca Boruta Živuloviča in napadenega policista, zato ju je sodnik napotil na pravdo. Živulovič od napadalca zaradi strahu, fizičnih in duševnih bolečin in trajne skaženosti spodnje ustnice skupaj zahteva 19.500 evrov odškodnine, policist, ki ga je Mitev brcnil v hrbet, pa 15.000 evrov odškodnine.

Tožilstvo je Mitevu očitalo štiri napade na uradno osebo, ko je opravljala varnostne naloge, poškodovanje tuje stvari, povzročitev lahke in hude telesne poškodbe. Obsojeni je na protestu napadel policista, ko se je ta ukvarjal z drugim protestnikom. Policista je brcnil v hrbet, nato pa je ta z glavo udaril v tla. Enemu od snemalcev je brcnil v kamero, nato pa je brcnil še njega, da je padel na kamero, ki je bila zaradi tega uničena. Poleg tega je z roko v hrbet udaril novinarja Voduška, nato pa ga brcnil v stegno, da je padel po stopnicah in utrpel nekaj udarnin in odrgnin.

Najhuje jo je takrat skupil fotograf Živulovič, ki ga je Mitev brcnil v nogo in z roko udaril v čeljust, nato pa ležečega na tleh in nezavestnega še večkrat brcnil in ga hudo poškodoval. Mitev je sicer napadel še policista konjenika, v katerega je vrgel nevarni predmet, proti drugemu policistu vrgel gorečo baklo, še enega pa je brcnil v predel prsnega koša. Poškodoval je tudi mobilni telefon naključnemu udeležencu na protestih.

Na protestih 5. novembra v središču prestolnice je prišlo do spopada med nasilnimi protestniki in policisti. Eden glavnih naj bi bil poleg pobudnika Ljubljančana Anisa Ličine tudi Mitev, ki je od konca novembra v priporu.