Boj za obstanek

Predsednik Pahor bo odlikoval Slovensko tiskovno agencijo

C.E./STA
6. 6. 2021, 19.30
Posodobljeno: 6. 6. 2021, 20.49
Deli članek:

Slovenski predsednik Borut Pahor je napovedal, da bo ob 30-letnici delovanja odlikoval Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Bobo
Pahor meni, da slovenska politika ni v krizi, ampak se nahaja v razmerah povečane politične negotovosti.

Pahor je na Televiziji Sloveniji napovedal še, da bo odlikovanje predlagal še za koprsko dopisništvo RTV Slovenija in slovensko dopisništvo RAI.

Minuli četrtek je minilo točno 30 let od vpisa STA v sodni register, s čimer je pred osamosvojitvijo Slovenije nastala nacionalna tiskovna agencija, ki je prvo novico objavila 17 dni kasneje, 20. junija 1991. STA se ob 30-letnici bori za obstanek, saj ji vlada že več kot 150 dni ni izplačala nadomestila za javno službo, kar bi ji po veljavni zakonodaji morala.

Slovensko predsedovanje Svetu EU je Pahor opisal kot redko priložnost, ko Slovenija lahko pokaže svojo tehnično in politično sposobnost, ki bi jo izpustila le "nezrela država".

Glede zapleta okoli imenovanja evropskih delegiranih tožilcev pa je ponovil, da so bili razlogi za razveljavitev razpisa neprepričljivi oz. da se je vlada premalo potrudila pojasniti, zakaj se je tako odločila.