Velik upad

Žugal je Janša, svaril je Kacin, protivladni protesti in slavje Mure pa niso prispevali k porastu pozitivnih

R.T.
5. 6. 2021, 10.20
Posodobljeno: 5. 6. 2021, 10.50
Deli članek:

Znani so petkovi podatki o pozitivnih primerih na koronavirus.

Bobo
Protivladni shod v Ljubljani 28. maja.

Minil je teden od velikega protivladnega protesta v Ljubljani, minila sta dva tedna od še večjega slavja navijačev Mure po osvojitvi državnega prvenstva v nogometu. Se je število okuženih s koronavirusom povečalo? Ne! Prav nasprotno, upada. V primerjavi s predhodnim petkom so včeraj zabeležili kar 31 odstotkov manj zabeleženih pozitivnih primerov. Če so jih prejšnji petek 356 (delež 9,6 odstotka), so jih včeraj 245 (delež 7,1 odstotka). Sedemdnevno povprečje se je znižalo za šest odstotkov, in zdaj znaša 246, kažejo podatki Sledilnika za covid. Po vladnih podatkih pa je povprečje še nižje, in sicer 244.

Še nekoliko se je zmanjšalo tudi število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V bolnišnicah so štirje covidni bolniki manj kot dan prej, sedem manj jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

So v teh dneh opravili manj testov? Ne, številke opravljenih testov so podobne. Se nemara število pozitivnih primerov povečuje v osrednji Sloveniji in Pomurju? Ne, ostaja na enako nizki ravni oziroma počasi pada.

Spomnimo. Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je omenjal, da spremljajo morebitne posledice zbiranja velikih množic ljudi in da so zelo zaskrbljeni tudi glede tega, kaj lahko povzroči sproščanje ukrepov na področju športa, saj so se nekatere stvari po njegovih besedah pokazale kot "težko obvladljive".

Bistveno ostrejši je bil premier Janez Janša. Po največjem protivladnem petkovem protestu v Ljubljani je na Twitterju zapisal, da je razširjati covid-19 z množičnimi neprijavljenimi zborovanji ob več kot potrjenih 300 okužbah na dan in v tretji najbolj okuženi regiji v državi, zločin. Dodal je še, da bi koalicija KUL s protesti lahko mirno počakala še mesec dni in na konec epidemije. Zdaj pa "ogrožajo normalno poletje, okrevanje in turistično sezono. Še posebej Ljubljano, ob množični udeležbi pa boste covid-19 spet posejali po celi državi."