Zanimivosti

S kumaro in regratom nad otekanje okončin

T.D.
5. 6. 2021, 10.55
Posodobljeno: 5. 6. 2021, 11.40
Deli članek:

Zadrževanje vode v telesu je bolj znano po medicinskem izrazu edem. Ta se pojavi, kadar se iz nekega razloga večina vode ne izloča, temveč kopiči v telesu.

Dreamstime
Fotografija je simbolična
Lubenica – slastna poletna osvežitev vsebuje 92 odstotkov vode, pa tudi minerale in vitamine z močnimi diuretičnimi lastnostmi.

dreamstime
Dieta

Na edem v telesu opozarjajo otekline na rokah, nogah, sklepih in stopalih ter napihnjen trebuh. Če želite biti bolj zdravi, vitkejši in lepši, si lahko pomagate z nekaterimi živili, ki imajo močan diuretični učinek.

Kumara

Ta hrustljava, z vodo bogata zelenjava vsebuje hranila, ki pospešujejo izločanje sečne kisline iz ledvic. Vsebuje tudi kofeinsko kislino, ki pomaga izločiti odvečno vodo iz telesa. Ker so kumare nizkokalorična hrana, so odličen prigrizek za ljudi, ki želijo izgubiti težo.

Korenček

Korenje je bogato z antioksidanti in vitamini, ki spodbujajo razstrupljanje telesa. Vsebuje veliko kalija, ki pomaga vzdrževati zdravo raven holesterola in sladkorja v krvi.

Zeleni čaj

Zeleni čaj velja za enega najmočnejših naravnih diuretikov. Raziskave so pokazale, da redno pitje zelenega čaja pomaga zmanjšati količino telesne maščobe do 19 odstotkov!

Regrat

Regrat je rastlina, ki se je uporabljala kot naravni diuretik že v antičnih časih. Ekstrakt regrata se v evropski medicini uporablja za zdravljenje številnih neprimernih zdravstvenih stanj. Med zdravilnimi rastlinami imajo dokazane zdravilne učinke pri zastajanju vode tudi zlata rozga, kopriva in breza. Uživamo jih v obliki čajev, ki jih pripravimo tik pred pitjem. Koristni so tudi limonin sok, peteršilj in vsa živila, bogata s kalijem (banane, paradižnik, marelice, jagode, papaja, zelena, brokoli, špinača, stročnice). Privoščite si tudi skodelico kave. K odvajanju vode iz telesa boste vsekakor pripomogli, če boste pili zeleni čaj, brusnični sok, regratov čaj, jedli lubenice, kumare, šparglje, tudi zeleno solato, paradižnik, redkvice, čebulo in hren. So pravi rudnik žvepla, ki pospešuje izločanje toksinov iz telesa; kokosova voda, ki hladi telo in vzdržuje ravnovesje elektrolitov v telesu; peteršilj, ki spodbuja delovanje ledvic (prevretek njegove korenine priporočajo pri težavah z ledvicami in kot blago odvajalo).