Učinkovitejša družinska in socialna politika

Minister Cigler predstavil več novosti: brezposelnega po šestih mesecih napotiti na delo, ki je dve stopnji pod njegovo izobrazbo

G.G.
4. 6. 2021, 10.51
Posodobljeno: 4. 6. 2021, 11.06
Deli članek:

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil predlog sprememb zakona, ki naj bi prinesel bolj učinkovito in pregledno socialnovarstveno ureditev.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Avtomatsko podaljševanje varstvenega dodatka
Ker nekateri starejši pozabijo podaljšati pravico do varstvenega dodatka, predlog predvideva, da se ta pravica podaljšuje po uradni dolžnosti. Oseba je dolžna vložiti le prvo vlogo. S tem bodo razbremenjeni tudi strokovni delavci na CSD.

Cilj sprememb je narediti uporabniku in zaposlenim na Centrih za socialno delo (CSD) pregleden in prijazen socialni sistem, tako da dobijo pomoč tisti, ki jo resnično potrebujejo. Ob tem Cigler izpostavlja, da želijo ločiti družinsko in socialno politiko, da bosta obe bolj ciljani in učinkoviti.

Kar se tiče urejanja trga dela, je glavni cilj, da brezposelni ne padejo v dolgotrajno brezposelnost. Trenutno je kar 60 odstotkov ali 46.000 dolgotrajno brezposelnih starih od 27 do 50 let, kar je, kot je dejal Cigler, zaskrbljujoče. Eden od mehanizmov za spremembo tega trenda je sprememba definicije primerne zaposlitve. Ministrstvo predlaga, da se brezposelnega po treh mesecih napoti na zaposlitev, ki je eno stopnjo nižja njegovi izobrazbi, čez pol leta pa dve stopnji, ne glede na vrsto pridobljene izobrazbe. Cigler je sicer dodal, da bo še vedno veliko vlogo imel zaposlitveni načrt. »Včasih je pomembno, da brezposelni sprejme izziv, ki ne ustreza povsem njegovi ravni izobrazbe,« saj lahko takšen izziv »odpre tudi nove priložnosti«, razmišlja minister.

Javna dela štiri leta

Drugi ukrep na trgu dela je podaljševanje možnosti vključevanja v programe javnih del. Doslej je bilo to možno dve leti, nov predlog pa predvideva štiri leta. Cigler je omeni, da podatki kažejo, da se več kot tretjina vključenih v javna dela po enem letu redno zaposli. Ukrep podaljšanja pa je pomembne predvsem za starejše, ki se še težje zaposlijo.

Upoštevanje materialnega položaja pri dodatkih za otroke 

Drugačen koncept so ubrali na polju družinske politike. Prvi koraki naj bi vodili k večji univerzalizaciji pri pravicah do otroškega dodatka, subvencije vrtca, malice, kosila in državne štipendije. Pravila za upoštevanje dohodka naj bi poenostavili, tako da bi se primarno upošteval materialni položaj na podlagi dohodkov iz preteklega leta, torej praviloma dohodninske odločbe, izjemoma pa dohodek v zadnjih treh mesecih pred mesecem, ko je bila vloga vložena. V dohodek se ne bosta vštevala kadrovska štipendija in plačilo za študentsko delo do višine minimalne plače. Cigler je pojasnil, da bo avtomatsko izdan izračun tovrstne letne pravice, kar bo razbremenilo zaposlene na CSD. Če se stranka ne bo strinjala z izračunom, bo lahko vložila ugovor, o katerem bo odločal CSD.

Če ni v šoli, pomoč v naravi

Ker kljub prejemanju otroškega dodatka v določenih najbolj ranljivih družinah otroci ne obiskujejo osnovne šole, predlog predvideva v takšnih primerih dodelitev otroškega dodatka v naravi za obdobje treh mesecev. Inšpektorat RS za šolstvo in šport bo po uradni dolžnosti obvestil pristojni center za socialno delo o uvedbi prekrškovnega postopka zoper starše tistega učenca, ki iz neopravičljivih razlogov ne hodi v šolo.