Brez političnega ozadja

FOTO: Napad z molotovko na domu občinske svetnice LMŠ zagrešil 17-letnik

S.R.
4. 6. 2021, 11.09
Posodobljeno: 4. 6. 2021, 14.18
Deli članek:

Novomeški kriminalisti so danes pojasnili več podrobnosti o aprilskem incidentu v hiši občinske svetnice LMŠ Vesne Fabjan, v katero je priletela molotovka.

PU Novo mesto
Molotovka, ki je priletela v hišo svetnice Fabjanove.

Spomnimo, v dnevno sobo hiše občinske svetnice LMŠ Vesne Fabjan v Črnomlju je 9. aprila letos skozi okno priletela goreča steklenica, napolnjena z vnetljivo tekočino, tako imenovana molotovka. Steklo se je razletelo, soba pa je zagorela, a so požar uspeli pogasiti domačini. Na srečo v napadu ni bilo poškodovanih.

V stranki LMŠ so že takrat izrazili pričakovanje, da bo policija incident »čim prej raziskala in javnost seznanila, kdo je bil naročnik in kdo je dejanje izvedel.« Kot so pojasnili, »tako strahopetnega, brutalnega napada na kogar koli« ne opravičuje »nobena politična ali kakršnakoli druga dejavnost.« Fabjanova je namreč po njihovih navedbah politično aktivna, napad pa je bil izveden na domu, kjer živi z družino.

Twitter
Škoda, ki jo je povzročila molotovka

Brez političnega ozadja

Podrobnosti kriminalistične preiskave je v današnji izjavi za javnost pojasnil vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik. Novomeški policisti so sicer že včeraj sporočili, da so v sredo zaslišali osumljenca, ki naj bi zagrešil napad. Po navedbah Božičnika so kriminalisti na podlagi zbiranja obvestil in materialnih dokazov ugotovili, da je napad izvršil 17-letni mladenič in Črnomlja. Kriminalisti so golobrademu napadalcu na sled prišli na podlagi posnetka, ki ga je nekaj dni pred incidentom posnel sam. Takrat se je posnel pri poskusu delovanja molotovke, ki ga je opravil na dvorišču domače hiše.

Božičnik je še pojasnil, da napad nima političnega ozadja, temveč je posledica medvrstniškega spora, ki bi se lahko končal zelo tragično, a je na srečo prišlo le do materialne škode. Tarča napada sicer ni bila Fabjanova, temveč njen mladoletni sin, pri čemer naj bi 17-letni napadalec možnost napada nakazal v svoji družbi.

Fant je po navedbah Božičnika trenutno na prostosti, na zaslišanju pa se je branil z molkom. Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti, za kar je sicer zagrožena zaporna kazen do pet let. V primeru mladoletnih storilcev se to kaznivo dejanje običajno kaznuje z vzgojnim ukrepom, izjemoma pa se lahko izreče tudi denarna kazen ali pa kazen mladoletniškega zapora.

Olajšanje, da napad nima političnega ozadja

Na današnje pojasnilo kriminalistov se je odzvala tudi Fabjanova. Njen odziv so objavili na spletišču stranke LMŠ:

»Točno dva meseca sta minila, odkar smo z družino doživeli šokanten napad z molotovko, ki jo je takrat v dnevno sobo naše hiše vrgla neznana oseba in naredila precejšnjo škodo. Seveda materialno, še bolj pa duševno, ki je prizadela vse člane družine. Tako sama kot v stranki LMŠ smo takrat ves čas ponavljali, da upamo, da napad ni politično motiviran.

Seznanjeni smo bili z rezultati preiskave, kar na nek način pomeni, da se ta zgodba zaključuje. Dobiti potrditev, da zadeva ni politična, za nas pomeni olajšanje.

Moja družina je povprečna belokranjska družina, seveda ne idealna, a nikomur nič dolžna. V vlogi učiteljice in matere se zavedam, kakšno stisko doživljajo mladi v današnjem času, še posebej v času šole na daljavo, ob pomanjkanju medosebnih odnosov, ko je pristna pozitivna ali pa negativna medosebna komunikacija otežena in poteka bolj ali manj preko hladnih socialnih omrežij. Vsekakor pa to ne opravičuje dejanja.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo kriminalistoma sektorja kriminalistične policije Novo mesto, ki sta obravnavala primer. Bila sta korektna, strokovna, moji družini sta nudila oporo v najtežjih trenutkih. Zahvaljujem se tudi stranki LMŠ, ki mi ves čas stoji ob strani. In verjemite, da v stiski resnično spoznaš prijatelje, zato hvala vsem iskrenim ljudem, ki ste nam namenili iskrene besede spodbude.

Zaradi težkega obdobja, ki je za nami, tudi precejšnje medijske izpostavljenosti, se na rezultate preiskave odzivam pisno.«

Zahvali Fabjanove se pridružujejo tudi v stranki LMŠ, kjer so poudarili, da »noben razlog ali povod ne more opravičiti takšnega dejanja. Prav je, da smo v tem primeru prišli do relativno hitrega epiloga.«