Nazaj v poslanske klopi?

Počivalšek odločil, zavoljo koalicije se ne bo odrekel položaju gospodarskega ministra

S.R./STA
3. 6. 2021, 13.10
Posodobljeno: 3. 6. 2021, 13.10
Deli članek:

Kot eno od možnosti, da si koalicija v državnem zboru zagotovi 46. poslanski glas, se je omenjalo tudi povratek ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Ta je to možnost danes zavrnil.

Bobo
Počivalšek meni, da si gospodarska panoga trenutno ne more privoščiti dodatnih pretresov.

Omenja se tudi, da utegne premier Janez Janša bodisi na glasovanje o Zorčiču bodisi na katero od vsebinskih odločitev DZ, kar naj bi bilo bolj verjetno, vezati zaupnico.

O morebitni Počivalškovi vrnitvi v poslanske klopi se ne govori prvič, a je zamisel dobila nov zagon v petek, ko koaliciji že drugič ni uspelo zrušiti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Na tajnem glasovanju jim je zmanjkal en glas, pri čemer so v stranki SDS že napovedali, da bodo poskušali še tretjič. A pred tem morajo najti še vedno izmuzljivi 46. glas.

Kot kaže, ta ne bo Počivalškov. Izvršni odbor SMC se je namreč danes seznanil z odločitvijo Počivalška, da ne glede na razmere v državnem zboru ostaja na mestu gospodarskega ministra oziroma se ne bo vrnil v DZ, saj si gospodarska panoga trenutno ne more privoščiti dodatnih pretresov. Počivalšek ocenjuje, da koalicija še vedno deluje dobro in učinkovito, so pojasnili v SMC.

Pred njimi je veliko izzivov

V SMC so danes spomnili, da je pred strankami koalicije še nekaj velikih vsebinskih izzivov, predvsem zakon o demografskem skladu, davčni paket ter paket debirokratizacije. Pri zakonodajnih predlogih je vladna koalicija sicer za zdaj večinoma uspešna. Vlada ima sama v DZ 38 poslanskih glasov, a večinoma pridobi tudi podporo SNS, DeSUS in poslancev narodnih skupnosti.

Eden od preizkusov bo tudi imenovanje novega ministra za pravosodje. Minuli teden je namreč zaradi zapleta pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev odstopila ministrica za pravosodje iz vrst SMC Lilijana Kozlovič. Izvršilni odbor SMC, ki se je danes seznanil z aktualnimi političnimi razmerami, je razpravljal tudi o možnih kandidatih za novega ministra. V stranki so zadovoljni, da se je v naboru kandidatov znašlo več imen, kar je po njihovih navedbah dober znak za v prihodnje.

Kot so pojasnili v SMC, je izvršni odbor Počivalšku podelil mandat, da do petka zaključi pogovore z dvema možnima kandidatoma za novega ministra in premierjem Janšo oziroma v najkrajšem možnem času Janši posreduje ime izbranega kandidata. Najverjetnejši kandidat je Marko Starman, kar so v SMC potrdili že v minulih dneh. Po neuradnih informacijah STA naj bi bil v igri še stečajni upravitelj Marjan Dikaučič, ki pa utegne v primeru imenovanja Starmana za ministra postati državni sekretar.