Razširitev prijavnih mest

Kam vse po "vroče žemljice" - digitalno potrdilo ali sms PASS?

G.G.
3. 6. 2021, 11.49
Posodobljeno: 3. 6. 2021, 12.33
Deli članek:

Kvalificirano digitalno potrdilo in mobilna identiteta smsPASS sta v teh dneh zelo iskana roba. Upravne enote ne zmorejo prebaviti vseh naročil, zato se bo povečalo število mest za prijavo.

Profimedia
Digitalno zeleno potrdilo ali cepilni potni list (fotografija je simbolična) bo dodaten razlog za povečan pritisk na uprave enote.
Potrdili sigenca in smspass sta za državljane brezplačni.

Digitalno covid potrdilo je tisto, ki bo naredilo življenje »svobodnejše, čeprav bo virus še med nami,« je dejal minister za zdravstvo Janez Pokluklar in dodal, da bo tudi koncept PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) potrebno čim prej digitalizirati, saj bodo tako potovanja med državami EU »enostavna in predvidljiva«.

Na portalu zVem bomo kmalu lahko pridobili tudi evropsko digitalno zeleno potrdilo, ki bo omogočalo lažji prehod meja in potovanja po EU. Po Poklukarjevih besedah na NIJZ trenutno intenzivno pripravljajo to potrdilo, še v tem tednu je tako napovedan test produkcije z Evropsko komisijo, "nato bomo videli, kdaj ga bomo lahko v Sloveniji uvedli".

Za pridobitev digitalnega potrdila (sigenca), s katerim lahko dostopamo do portala zVEM, prek katerega lahko pridobimo tudi uradno potrdilo o naši prebolelosti, cepljenju ali testiranju za covid-19, kmalu pa tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo, je potrebno pridobiti kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto. To pomeni, da najprej izpolnimo potrdilo, nato pa se s tem potrdilom fizično zglasimo na upravni enoti, kjer izkažemo svojo istovetnost z osebnim dokumentom. Ker so upravne enote zasute z delom, je treba najprej poklicati po telefonu in povprašati, kdaj vas lahko sprejmejo.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik zato priporoča, da se naročite pravočasno, saj je interes velik. Delo prijavnih služb pa se bo razširilo. SmsPASS bo tako mogoče pridobiti na cepilnih centrih, na izpostavah Fursa (že deluje) in Centrih za socialno delo, čez nekaj časa pa tudi na izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje.