"Ne vidi 40.000 protestnikov na ulici"

Zaradi Pahorjeve izjave, da Slovenija ni v politični krizi, završalo v opoziciji

A.S./STA
31. 5. 2021, 18.37
Posodobljeno: 31. 5. 2021, 18.37
Deli članek:

Poslanci opozicije so kritični donedeljske izjave predsednika republike Boruta Pahorja, da Slovenija ni v politični krizi.

Bobo
Borut Pahor

Poslanci opozicije so danes v izjavah pred državnim zborom komentirali nedeljsko izjavo Boruta Pahorja, da Slovenija ni v politični krizi.

Poslanec LMŠ Nik Prebil je povedal, da se predsednik republike spreneveda in ne dohaja več svoje funkcije. "Ker ne samo, da je Slovenija v politični krizi, Slovenija je tudi v politični krizi demokracije kot take. Mislim, da molk predsednika republike v teh časih kaže neko slabo luč in je tudi svojevrstna nevarnost," je dejal. Petkovo politično dogajanje je opisal kot "dve simbolični nezaupnici". Prva je že drugi neuspel poskus razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, druga pa množični protesti v prestolnici. Prebil ob morebitnem tretjem poskusu Zorčičeve razrešitve dodaja možnost, da bi v parlament prišel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Po njegovem mnenju bi bila taka gesta pokazatelj Počivalškove podrejenosti predsedniku vlade Janezu Janši.

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša pa koalicija med Pahorjem in Janezom Janšo očitno še naprej ostaja trdna, zato se predsednik republike pretvarja, da politične krize v državi ne vidi, in ne vidi, kako vlada ne uživa zaupanja državljanov. "Ne vidi 40.000 protestnikov na ulici, ne vidi lomastenja po medijih, ki ga sprovaja vlada Janeza Janše. Se pravi, politična kriza v tej državi je," je povedal Kordiš.

"Izjavo predsednika republike težko razumem, ker so vsa glasovanja ponovno v prejšnjem tednu pokazala, da v tem parlamentu nobena stran nima večine," pa je dejala vodja poslancev SAB Maša Kociper.

Spomnimo:

Pahor je ob srečanju s predsednikoma Nemčije in Portugalske na Brdu pri Kranju v nedeljo sicer dejal, da Slovenija ni v politični krizi, ampak v razmerah politične negotovosti. Dodal je, da o usodi vlade odločata vlada in parlament, ne pa predsednik republike.

Če bo stanje povečane politične negotovosti trajalo dlje in se bo morda še poglobilo, bo po Pahorjevi oceni toliko bolj pomembno, da "se bomo zavedali naše skupne odgovornosti, ne glede na politične razlike med nami, da smo hkrati odgovorni ne samo za svoj lasten razvoj ampak tudi za vodenje Sveta EU".