Uvod v poletje?

FOTO: Po več delih Slovenije je bilo belo od toče in sodre! Najhujši nalivi v Domžalah in Lukovici

G.G.
27. 5. 2021, 19.02
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 21.51
Deli članek:

Napovedi so obetale močnejše nalive s sodro in točo. Bile so točne.

domžalec.si
Poplavljene ulice v Rafolčah v občini Lukovica.
Kako je zalilo ulice v Rafolčah, si lahko ogledate v posnetku na spletni strani domžalec.si.

Začelo se je v Kranju in okolici, nato se je sistem neviht premaknil v osrednjo Slovenijo, od tam pa na Koroško, proti Celjskem in še naprej proti vzhodu države. Okoli 19. ure so bili najmočnejši nalivi na Dolenjskem.

Ob pol sedmih je močan naliv povzročil, da je meteorna voda zalila več kleti in garaž na območju Domžal in okoliških krajev. Med drugim je voda zalila tudi OŠ Venclja Perka. Na delo so stopili domžalski poklicni kolegi in njihovi prostovoljni kolegi iz društev Jarše-Rodica, Vir in Domžale-mesto.

Istočasno sta toča in sodra padala nekaj kilometrov zahodneje, v občini Lukovica. Po prvih podatkih Uprave za zaščito in reševanje je bilo največ zalitih objektov v vasi Rafolče, zaradi česar je bil aktiviran štab Civilne zaščite občine Lukovica. Poveljnik PGD Prevoje Gašper Bergant je za vedno ažurni spletni portal domžalec.si povedal, da vse gasilske enote Gasilske zveze Lukovica (PGD Prevoje, PGD Lukovica, PGD Blagovica, PGD Krašnja in PGD Trojane) posredovale na 19 lokacijah v celotni občini. Nekaj intervencij je bilo v Lukovici in Krašnji (zaliti objekti), najhuje pa je bilo v vasi Rafolče, kjer je deroča meteorna voda ogrožala stanovanjske objekte. Gasilci so na kraju preusmerjali meteorno vodo, tako da so kopali jarke okoli hiš in kar z deskami preusmerjali vodo.

Okoli 18. ure je močno neurje zajelo tudi območje Gornje Radgone. Ena izmed strel je švignila v drevo, ki je zagorelo in že so ga pogasili gasilci, ki imajo delo tudi s črpanjem vode iz zalitih objektov.

Zvesti bralec
Med nalivom je toča padala tudi v slikovitem naselju "Reka Grabn" na obrobju Raven na Koroškem.

Neurje z nalivi in točo je popoldne zajelo tudi območje občine Radlje ob Dravi. Prostovoljni gasilci so iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov na območju Radelj in Vuhreda izčrpali meteorno vodo. Delavci cestnega podjetja Voc Celje pa so z regionalne ceste Dravograd-Maribor v občini Podvelka na dveh lokacijah odstranili podrta drevesa, ki so ovirala promet.

Močne padavine so preglavice povzročale tudi na območju Slovenskih Konjici in Šmarja pri Jelšah ter še marsikje drugje v vzhodni polovici Slovenije. Vse posledice bodo vidne in znane jutri.

Tania Oblak Košir / Facebook
Današnji "pridelek" oblakov pod Golico. Nevihte so se po 17. uri preusmerile proti osrednji Sloveniji in dalje proti vzhodu, severu in jugovzhodu.