Nezaupanje

To je razlog, da Slovenija ne upošteva hrvaških hitrih testov

G.G./STA
27. 5. 2021, 18.40
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 18.42
Deli članek:

Tiste, ki še niso cepljeni najbolj moti, da morajo pri vstopu v Slovenijo iz Hrvaške predložiti negativen PCR test, ki stane okoli 100 evrov. Zakaj ne zadostujejo hitri testi?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Za vstop na Hrvaško ali Italijo je dovolj negativen hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Zakaj je Slovenija, ki ima sama veliko težav z natančnostjo nekaterih serij testov, ki jih dobavlja podjetje Majbert Pharm, skeptična do hitrih testov opravljenih na Hrvaškem? Minister za zdravje Janez Poklukar je poskušal razložiti zagato. Pravi, da je razlog, da je ob vrnitvi s Hrvaške še naprej treba predložiti negativen PCR test, težave z zaupanjem v verodostojnost dokumentov. Če bo Hrvaška zagotovila ustrezno verodostojnost izvidov hitrih testov, pa ne vidi ovir, da bi bil v prihodnje za prečkanje meje dovolj hitri testi.

Po seji vlade je sicer Poklukar izrazil veselje, da se epidemija v Sloveniji umirja. Kot je dejal, gre to pripisati učinkom cepljenja, ukrepom iz začetka meseca maja ter toplejšemu vremenu. Spomnil pa je, da tri regije ostajajo rumene, zato večina ukrepov ta teden ostaja še enaka kot prejšnji teden. "Na podlagi rezultatov, ki jim bomo sledili v naslednjem tednu, pa bomo ponovno odločali," je pojasnil.