starejši od 65 let na cepljenje brez poziva

Jerala: "Se lahko nehamo hecat?"

A.S.
3. 5. 2021, 09.24
Posodobljeno: 3. 5. 2021, 12.01
Deli članek:

Jerala je predlagal, da bi starejši od 65 let na cepljenje lahko prišli brez prehodnega poziva oziroma vabila.

Primož Lavre
Prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu

Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta, je na družbenem omrežju Twitter delil podatke o dnevnem številu uporabljenih odmerkov cepiv proti covidu-19 na 100 prebivalcev (sedemdnevno povprečje). Slovenija se je 1. maja v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami na lestvici znašla precej nizko.

Jerala je ob tem zapisal: "Se lahko nehamo hecat in dokler ne bo zmanjkalo cepiva ali interesa za cepljenje resno izkoristimo vsak dan v tednu? Če je problem z ekipami, sem prepričan, da bi veliko prostovoljcev priskočilo na pomoč, tudi za informatiko".

Predlagal je tudi, da bi starejši od 65 let na cepljenje lahko prišli brez poziva, nato pa bi starost začeli spuščati po pet let, saj ne vedo, kakšen bo odziv. "Če bo to približno vsak teden, do konca junija pridemo do 30 let, kar bi bilo ravno prav," je dodal.

Poudaril je tudi, da bi bili "ljudje precej bolj mirni, če bi imeli pred sabo načrt po tednih kdaj najkasneje pridejo na vrsto, brez skrbi, da se vmes vrine še kakšna nova prioriteta."