Majski sneg

FOTO: Presenečenje tudi za meteorologe, tako je ponoči pobelilo Bohinj

S.R.
3. 5. 2021, 07.15
Posodobljeno: 3. 5. 2021, 07.44
Deli članek:

Prebivalce na širšem območju Bohinjskega jezera je zjutraj presenetila belina.

G.G.
Staro Fužino je pobelilo.

Vreme v Sloveniji se je v zadnjih dneh spotikalo in opotekalo v primežu ploh, ponekod celo nalivov. Deževja so bili deležni zlasti na severu in severozahodu države.

Da bodo zadeve pestre tudi v noči na ponedeljek, so včeraj napovedovali meteorologi, ki so sicer mejo sneženja postavili pri približno 800 metrih nadmorske višine. In resnično je že zvečer pobelilo Rateče in Kranjsko Goro, a so se vendarle nekoliko ušteli. "Zimsko jutro v naših gorah. Ponoči je snežilo celo v Bohinju," so zjutraj zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso). Fotografije iz Stare Fužine, tipične alpske vasi, ki bdi nad Bohinjskim jezerom, pričajo o za mesec maj zavidljivi snežni odeji, ki se je tako spustila celo do 550 metrov nadmorske višine ali še nižje. Bojazen, da bi morali Bohinjci iz kleti znova izvleči lopate, ki so jih letošnjo zimo že dodobra nabrusili, je sicer odveč.

G.G.
Staro Fužino je pobelilo.

Po navedbah agencije Arso bodo padavine danes povsod ponehale, najpozneje na jugovzhodu, od severozahoda pa se bo počasi jasnilo. Na severu bo popoldne možna še kakšna ploha. Popoldne bo ponehala tudi šibka burja na Primorskem. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

Jutri bo po večinoma jasnem in ponekod meglenem jutru deloma sončno, popoldne bo predvsem v Posočju možna kakšna ploha. Zapihal bo jugozahodni veter, še poroča agencija Arso. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, ob morju okoli 8, v alpskih dolinah ter v mraziščih Notranjske okoli 0, najvišje dnevne od 14 do 18, na vzhodu in ob morju do 20 stopinj Celzija.

G.G.
Staro Fužino je pobelilo.