Denar za plače imajo do konca meseca

Počivalšek svojo zvestobo do Janše izkazuje tudi glede STA

Luka Tetičkovič
22. 4. 2021, 18.00
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 18.02
Deli članek:

Slovenska tiskovna agencija (STA) že 112. dan opravlja javno službo tiskovne agencije, ne da bi prejela plačilo zanjo s strani vlade. Stroške, ki jih je s tem imela, je za zdaj pokrivala s tržnimi prihodki, vendar je obstoj STA iz dneva v dan bolj ogrožen.

STA
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek lojalnost do Janše kaže tudi pri tem vprašanju.

Kot je znano – vlada, natančneje urad za komuniciranje (Ukom), s STA ni sklenila pogodbe za opravljanje javne službe, pri čemer je kot uradni razlog navajal, da mu STA ni posredovala dokumentacije o izvajanju službe. STA je temu oporekala, saj da lahko dokumente v zahtevanem obsegu zahteva le vlada, in ne Ukom, povrh pa je ta zahteval tudi več pojasnil z novinarskimi vsebinami, kar je v nasprotju z zakonsko zagotovljeno avtonomijo uredništva.

Vlada nadalje krši zakonodajo, ki jo je sama sprejela, saj bi morala STA nadomestilo izplačati tudi na podlagi sedmega protikoronskega paketa (ZIUPOPDVE).

Brez naročnine na STA je tako ostala vrsta ministrstev, ki jih obvladuje stranka SDS ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek (SMC). Na STA so nam pojasnili, da bodo brez sredstev za plače ostali do konca. »Za zdaj kaže, da bomo lahko še izplačali aprilske plače v mesecu maju,« nam je odgovoril direktor STA Bojan Veselinovič.

Katera ministrstva so se naročila

Kot smo izvedeli, naročnine na servis STA niso prekinila ministrstva, ki pripadajo stranki NSi; to so ministrstvo za obrambo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za infrastrukturo.

Naročnino so plačali tudi na večini ministrstev, ki jih vodijo člani stranke SMC; to so ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za javno upravo. Naročnine medtem niso plačali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi predsednik SMC Počivalšek.

Primož Lavre
Direktor Ukoma Uroš Urbanija ni sklenil krovne pogodbe za naročnino državnih uradov na STA.

Na STA sta naročeni še ministrstvo za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano, ki je nekoč pripadalo Desusu, zdaj pa ga vodi minister Jože Podgoršek, ki mu je članstvo v Desusu prenehalo oziroma so o njem včeraj v stranki še odločali. Naročnino na STA plačuje tudi ministrstvo za zdravje, ki ga vodi nestrankarski minister Janez Poklukar.

Vsa ostala ministrstva, vladne službe ali organi naročnine na STA niso sklenile, so nam pojasnili pri tiskovni agenciji. V preteklih letih je krovno pogodbo za celotno vladno administracijo s STA podpisoval Ukom. STA je prva dva meseca letošnjega leta celotnemu vladnemu aparatu omogočala brezplačen dostop do svojih storitev, nakar so po prekinitvi dostopa z agencijo ločeno pogodbo podpisala omenjena ministrstva.

Evropska komisija spremlja dogajanje

Konec minulega tedna je predsednika vlade Janeza Janšo kritizirala tudi evropska komisarka Vera Jourova, ki je ocenila, da Janša vodi »ciljno usmerjeno kampanjo« zoper nekatere medije, med njimi STA. »Kako je to vplivalo na Slovensko tiskovno agencijo, je po mojem mnenju resen razvoj dogodkov v napačno smer,« je Jourova dejala v pogovoru za EurActiv.

Dokumentacija STA na vlado z namenom preprečitve propada agencije

Vodstvo STA je danes vladi sicer dostavilo poslovno dokumentacijo. Direktor Veselinovič je ob tem dejal, da želijo na ta način "preprečiti propad STA, izgubo okoli 100 delovnih mest in škodo, ki bi z ugasnitvijo agencije nastala pri obveščanju javnosti ter škodovala ugledu države na pragu njene 30-letnice".

STA
STA že od začetka leta ni prejela plačila za opravljanje javne službe.

Gre za dokumente, v katere lahko po navedbah vodstva Slovenske tiskovne agencije (STA) vpogleda vlada kot edini družbenik agencije. Kot so navedli v sporočilu za javnost, so vladi posredovali vse zahtevane poslovne listine in podatke na podlagi dopisov iz oktobra in novembra lani, ne pa odgovorov na vprašanja o številu intervjujev, primerjavi njihove dolžine in o drugih vprašanjih, ki temeljijo na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju vsebin in jih varuje medijska zakonodaja.

V sporočilu je vodstvo STA poudarilo, da vlada ni zahtevala dokumentacije na način, kot bi jo pravno-formalno morala, prav tako kljub njihovim večkratnim pozivom ni posredovala informacij, komu in na kakšen način naj dostavijo zahtevano dokumentacijo. A STA posluje transparentno, zato so se kljub temu odločili, da dokumentacijo izročijo. Od vlade pa pričakujejo, da bo z njo ravnala zakonito in spoštovala zaupnost dokumentov, so še navedli.

"Kljub temu, da obstaja jasna zakonska podlaga za izplačilo nadomestila za opravljanje javne službe obveščanja, želi vodstvo s to potezo odpraviti pomisleke glede poslovanja in pričakuje, da bo vlada sprostila zaustavljeno financiranje," so zapisali. "To je še eden v vrsti korakov, s katerimi STA daje jasno vedeti, da se vlada brez argumentov igra z usodo agencije," je dodal Veselinovič.