KRI Nanggala-402

FOTO: Mornarjem se izteka čas, v podmornici je kisika za 72 ur

S.R.
22. 4. 2021, 17.01
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 17.08
Deli članek:

53 članov posadke pogrešane podmornice morajo rešiti v roku 72 ur, so danes pojasnili iz indonezijske mornarice.

Profimedia
KRI Nanggala-402

Gre za indonezijsko podmornico KRI Nanggala-402, s katero so izgubili stik v sredo v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času. Indonezijske oblasti so še vedno mnenja, da se podmornica, ki je bila po njihovih navedbah izdelana za globine do 500 metrov, nahaja nekje na globini 700 metrov. Nekateri strokovnjaki na drugi strani opozarjajo, da ta podmornica, ki je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izdelana v Nemčiji, do leta 2012 pa je bila v Južni Koreji deležna popolnega remonta, nikakor ni namenjena za takšne globine. Kot je za tiskovno agencijo AP pojasnil Ahn Guk-hyeon iz južnokorejske ladjedelnice Daewoo, globin, večjih od 200 metrov, zaradi pritiska ne bi preživela.

Reuters
KRI Nanggala-402 s svojo posadko.

Na območju slabih 100 kilometrov od otoka Bali je danes prisotnih šest bojnih ladij in helikopter, v iskalni akciji pa sodeluje približno 400 oseb. Pomoč pri iskanju podmornice oziroma njene posadke so ponudile tudi ameriške, avstralske, francoske in nemške oblasti. Eno svojih ladij je tja poslala tudi singapurska vojska. Po navedbah admirala Juliusa Widjojonoja območje, kjer so pred izginotjem podmornice potekale vojaške vaje, dobro poznajo, a gre za »precejšnje globine.«

Reuters
Ena od ladij na poti do območja, kjer poteka iskalna akcija.

Po nekaterih poročilih naj bi stik s podmornico izgubili po tem, ko so posadki dali dovoljenje, da se spusti še globlje. V bližini njene zadnje znane lokacije so sicer opazili oljni madež, kar bi po navedbah mornarice lahko pomenilo, da gre za poškodbo rezervoarja za gorivo, ali pa tudi signal reševalcem, ki ga poslala posadka. V indonezijski mornarici so danes še pojasnili, da ima podmornica dovolj kisika za 72 ur potopa, čas za reševanje, če je posadka še živa, se torej hitro izteka.