cepljenje maturantov

Je Jerala Janšo ujel na laži?

R.T.
16. 4. 2021, 20.04
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 20.54
Deli članek:

Janša trdi, da je predlog za prednostno cepljenje maturantov vladi ob prisotnosti vseh članov svetovalne skupine podalo ministrstvo za zdravje. Jerala pa ga je spomnil na zapisnik strokovne skupine, iz katerega je razvidno, da se člani skupine s tem ne strinjajo.

Primož Lavre
Prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za nacionalno TV Slovenija komentirala uvrstitev maturantov med prednostne skupine za cepljenje. "Kar večinsko smo menili, da se s to prerazporeditvijo prioritet ne strinjamo," je dejala.

Včeraj je bila seji vlade sprejeta posodobljena strategija cepljenja, ki je v prednostno skupino uvrstila maturante in zaposlene, ki bodo sodelovali pri izvedbi mature. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je danes na novinarski konferenci je priznala, da pobuda ni zrasla na zelniku strokovne skupine, temveč na vladinem. "Strokovna skupina na stvar gleda predvsem z vidika zdravstva," je dejala in dodala, da je vlada odločitev sprejela "po zelo treznem razmisleku". V nadaljevanju je dejala še, da je strokovna skupina menila nekoliko drugače, a da "izhodišča niso le zdravstvena".

STA
Janez Janša

Na družbenem omrežju Twitter se je še pred novinarsko konferenco oglasil Roman Jerala z ljubljanskega kemijskega inštituta. "Zdaj, ko strokovna skupina javno izjavlja, da je cepljenje maturantov samovoljna politična odločitev, se kažeta le dve možnosti: kupovanje glasov volivcev za naslednje leto ali zelo banalna povezava koga od odločevalcev z maturantko/maturantom,"  je zapisal in dodal: "Vsiljevanje prioritetnih skupin kot so npr. maturanti, finančniki... bo imelo zelo konkretne zdravstvene posledice za bolj ogrožene, ki jim bo vlada Republike Slovenije odrekla možnosti pravočasnega cepljenja. Stroka je jasna. Določenih posledic žal tudi odškodnina ne bo mogla povrniti".

Na njegov zapis se je odzval predsednik vlade Janez Janša in mu sporočil: "To seveda ne drži. Ministrstvo za zdravje je predlog za prednostno cepljenje maturantov podalo vladi ob prisotnosti vseh ključnih članov strokovne svetovalne skupine. Prav nihče mu ni nasprotoval. In če stroka misli, da je to napačna odločitev, naj predlaga spremembo."

Jerala je nato premierja spomnil na včerajšnji zapisnik posvetovalne skupine za cepljenje, ki je objavljen na spletišču Nacionalnega inštituta za javno zdravje, iz katerega je razvidno, da se člani ne strinjajo s cepljenjem maturantov. "Dva člana te skupine, prof. Beovič in prof. Ihan sta javno povedala, da gre za politično odločitev in ta je z medicinskega vidika škodljiva," je zaključil Jerala.