Slovenija

300 tisoč testov za samotestiranje šolarjev že pri regijskih štabih Civilne zaščite

A.S./STA
16. 4. 2021, 19.32
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 19.32
Deli članek:

Šole bodo teste, ki so v Roje prišli v četrtek zvečer, prevzele na regijskih izpostavah uprave.

Twitter
egijski štabi civilne zaščite so danes v državnem logističnem centru Roje prevzeli skupno 300.000 testov za samotestiranje šolarjev.

Regijski štabi civilne zaščite so danes v državnem logističnem centru Roje prevzeli skupno 300.000 testov za samotestiranje šolarjev in dijakov na okužbo z novim koronavirusom, so za STA povedali na upravi za zaščito in reševanje.

Dijaki bi morali po prvotno predvidenem datumu začeti poskusno samotestiranje že danes, vendar so začetek prestavili zaradi zamude pri dobavi testov. O novem datumu bodo šole in dijaki pravočasno obveščeni, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Po njihovih navedbah gre sicer za teste kitajskega podjetja Joysbio (Tianjin) Biotechnology.

Tudi začetek samotestiranja za osnovnošolce še ni določen, več o tem pa naj bi bilo znanega po ponedeljkovem sestanku med predstavniki šolskega ministrstva in ravnatelji osnovnih šol, pa so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Glede zamika začetka samotestiranja pri srednješolcih je minister za zdravje Janez Poklukar sredi tedna pojasnil, da gre za dobaviteljevo zamudo pri dobavi testov. Zaradi kompleksnosti v procesu seznanitve vseh v vzgoji in izobraževanju z novostjo, pa tudi, ker so v to vključeni tudi štabi civilne zaščite in zdravstveni delavci, po ministrovih besedah niso mogli vseh držati v negotovosti in prav tako ne zagotoviti 100-odstotne izvedbe že danes. Ocenil pa je, da bodo zadevo lahko izpeljali v prihodnjem tednu.

Vlada je sicer v sredo dopolnila uredbo o presejalnih programih za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom in tako zagotovila pravno podlago za uvedbo samotestiranja za posebne skupine prebivalstva.